Anuna De Wever en co raken niet op tijd in Madrid voor klimaattop

De Belgische Youth for Climate-activisten Anuna De Wever, Josefien Hoerée en Adélaïde Charlier raken niet op tijd in Madrid voor de COP25, de klimaattop. De Wever en haar entourage reisden met de zeilboot naar Chili, waar de VN-top normaal zou doorgaan, maar die werd verplaatst naar Spanje vanwege de aanhoudende, politieke onrusten in Chili.

getty

Begin december start de 25ste VN-klimaatconferentie in Madrid. Anuna De Wever en de andere Youth for Climate-activisten bevinden zich momenteel in het Amazonewoud. Ze zeilden naar Brazilië om zo verder te reizen naar Chili.

“Anuna, Josefien en ik zullen COP25 niet bijwonen”, schreef Charlier in een persbericht. “We geraken er enkel als we het vliegtuig nemen, maar dat is geen optie in het kader van dit project. Een delegatie van YFC Belgium reist af naar de COP. Ze zullen de verantwoordelijkheid van onze politici en hun gebrek aan ambitie aan de kaak stellen.”

Teleconferentie   

De klimaatjongeren hopen naar het Zuid-Amerikaanse eiland Martinique te reizen “om een teleconferentie te organiseren tijdens de twee weken van de COP”: “We kunnen de delegatie steunen en online coördineren zonder het vliegtuig te nemen. Het was een moeilijke beslissing.” Eerder deden De Wever en co nog een oproep om zo snel mogelijk een zeilschip te vinden om hen van Brazilië naar Spanje te brengen.

Oproep voor klimaatministers

Toch benadrukken de Youth for Climate-activisten dat het feit dat Madrid de organisatie van de klimaattop overgenomen heeft “goed nieuws is voor onze klimaatministers”: “Ze kunnen nu makkelijk te trein nemen en zo bijdragen aan de oplossing en niet aan het probleem.”

Ze zaten vijf dagen lang in het Amazonewoud en ontmoetten er lokale stamhoofden, klimaatactivisten van Extinction Rebellion en wetenschappers. “Samen hebben we de afgelopen dagen een alliantie gesloten om samen te vechten voor het Amazonewoud, de long van onze planeet, en de lokale bevolking te beschermen”, laten ze nog weten.

Greta Thunberg wél aanwezig

“Het blijkt dat ik de halve wereld ben rondgereisd, in de verkeerde richting”, schrijft Greta Thunberg, die ook de Atlantische Oceaan overstak voor de klimaattop, op Twitter toen bleek dat de top verplaatst werd naar Madrid. Thunberg deed een oproep om transport te vinden, en dat lukte. Eerder woonde de 16-jarige de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij.

Meer
Lees meer...