Anuna De Wever en klimaatactivisten vertrekken vandaag met de zeilboot naar Zuid-Amerika: meer dan een maand op zee

Anuna De Wever en Adélaïde Charlier van Youth for Climate Belgium vertrekken vandaag vanuit Amsterdam met de zeilboot naar de klimaatconferentie COP25 in Chili. Ze ondernemen hun Sail to the Cop-project samen met een dertigtal geëngageerde Europese jongeren. Anuna De Wever en Adélaïde Charlier zullen een dikke maand op zee zitten.

De zeilboot Regina Maris zou in eerste instantie vanuit Scheveningen bij Den Haag in Nederland vertrekken, maar door de slechte weersomstandigheden en bijkomende vertragingen is Amsterdam gekozen als vertrekhaven. Anuna, Adélaïde en hun trawanten reizen eerst naar Casablanca, Tenerife en Kaapverdië om daarna de Atlantische Oceaan over te steken. Rond 7 november zouden ze aankomen in de Braziliaanse stad Recife. Dat melden de kranten van De Persgroep.

Zware reis

Dat De Wever en Charlier geen plezierreisje voor de boeg hebben, is een understatement. Zo zullen ze aan boord werkshiften moeten draaien en gaan de jongeren elke dag nadenken over de klimaattransitie. Zo is Youth for Climate van mening dat er moet overgestapt worden van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energie.

Door met de zeilboot te reizen in plaats van met het vliegtuig, hopen De Wever en co vooral hun ecologische voetafdruk in te perken.

Gesprekken over regenwoud

Nadat ze aan land zijn gekomen in Recife, trekken de Youth for Climate-activisten via het Amazonewoud naar Altamira in het noorden van Brazilië. Daar zullen ze met natuurbeschermingsorganisaties en traditionele leiders, onder wie het indianenopperhoofd Raoni, praten over de situatie van het regenwoud.

Klimaattop

Voor het laatste deel van hun reis, naar Chili, reist het gezelschap per bus naar Chili voor de Youth Climate Conference in Valparaiso van 28 tot 30 november en de COP25 in Santiago van 2 tot 13 december.

“In Brazilië is Youth for Climate door sociale en milieuorganisaties uitgenodigd om de partnerschappen te versterken rond dezelfde strijd: klimaat en sociale rechtvaardigheid”, zei Charlier nog. “Via werkbijeenkomsten zullen we onze acties en kennis over duurzame ontwikkeling delen en vervolgens ook de klimaatconferentie voorbereiden.”

Meer
Lees meer...