Apple staat lijnrecht tegenover Europa: technologiereus hangt Europese miljardenboete boven het hoofd vanwege machtsmisbruik

Apple kan een flinke boete tegemoet zien en moet mogelijk zijn mobiele betaalsysteem openstellen voor concurrenten, nadat antitrusttoezichthouders van de Europese Unie het bedrijf hebben aangeklaagd. De iPhone-maker wordt verweten dat het de toegang tot zijn NFC-technologie beperkt voor concurrenten. Die technologie wordt nu enkel gebruikt door de mobiele portemonnee Apple Pay.

Op maandag stelde de Europese Commissie dat ze Apple hadden aangeklaagd, omdat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie op de markt voor mobiele portemonnees op iOS-apparaten. De Commissie stelde dat de illegale praktijken van Apple dateren van 2015, toen het bedrijf zijn eigen betaalsysteem Apple Pay lanceerde.

Specifiek draait de kwestie om de zogenaamde near-field communication-technologie (NFC), waarbij gebruik wordt gemaakt van een chip in de iPhone om draadloos te communiceren met een betaalterminal. Hierdoor kunnen gebruikers met hun telefoon betalen in supermarkten, cafés of andere winkels, net zoals ze doen met hun reguliere betaalkaart. Apple zou andere betaaldiensten de toegang tot de technologie weigeren, waardoor Apple Pay voor veel gebruikers de enige keuze is.

“Apple heeft een gesloten ecosysteem opgebouwd rond zijn apparaten en zijn besturingssysteem, iOS. Het bedrijf controleert de toegangspoorten tot dit systeem en bepaalt de regels voor iedereen die consumenten wil bereiken die Apple-apparaten gebruiken”, aldus eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. “Door anderen van de techniek uit te sluiten, heeft Apple zijn Apple Pay-portemonnees op oneerlijke wijze bevoordeeld”.

De technologiereus kan een boete krijgen die kan oplopen tot 10 procent van zijn wereldwijde omzet, ofwel 36,6 miljard dollar op basis van vorig jaar.

Het bedrijf uit Cupertino liet in een verklaring weten dat het met de Commissie in gesprek zal blijven om ervoor te zorgen dat Europese consumenten toegang hebben tot betaalopties van hun keuze in een veilige omgeving.

Gesloten ecosysteem

Het gesloten ecosysteem van de iPhones ligt al lange tijd onder vuur. Door de architectuur van iOS kunnen gebruikers alleen apps installeren via het officiële medium van Apple: de App Store. Daarnaast vraagt het technologiebedrijf hoge commissies – tot wel 30 procent – van de apps die worden verkocht in de online winkel en van de omzet die via in-app betalingen wordt gegenereerd. 

Deze praktijken leidden ertoe dat in augustus 2020 Apple door Fortnite-maker Epic Games werd aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. Een rechter oordeelde uiteindelijk in september 2021 dat Apple zijn praktijken moet aanpassen en betaalsystemen buiten het bedrijf om, niet meer mag verbieden.

Datingapps

In Nederland is Apple alweer toe aan zijn tiende boete van de Nederlandse mededingingsautoriteit (ACM). Het bedrijf moet daardoor in totaal zo’n 45 miljoen euro betalen.

Op 24 december 2021 maakte de ACM bekend dat Apple niet voldeed aan de eisen betreffende betaalsystemen bij datingapps. De apps konden namelijk niet gebruikmaken van alternatieve betaalsystemen, naast dat van Apple zelf. Hierdoor waren ze verplicht om tussen de 15 tot 30 procent van de inkomsten die ze maakten, via de app af te staan aan het bedrijf in Cupertino. Apple beargumenteerde dat deze hoge percentages nodig waren om de infrastructuur van de App Store te onderhouden en om een kwaliteitsgarantie te kunnen geven.

(evb)

Meer
Lees meer...