Citytrip naar Edinburgh? Dit moet je zeker doen

Citytrip naar Edinburgh? Dit moet je zeker doen

Edinburgh is een zalige stad met prachtige landschappen. Maar de hoofdstad van Schotland is niet alleen mooi, er valt ook heel wat te beleven. We kunnen je al garanderen dat een citytrip naar de stad echt fantastisch zal worden. Dit is waarom je naar Edinburgh moet gaan. 

De hoofdstad van Schotland is eigenlijk op elk moment van het jaar interessant. Maar er wordt wel eens gezegd dat je Edinburgh moet zien in de winter en zomer. In de zomer domineert het Edinburgh Fringe Festival van 3 augustus tot 27 augustus. Het is het grootste kunstfestival ter wereld. In 2017 waren er 53.232 voorstellingen van 3.398 shows op 300 locaties. Er werden toen zo’n 2,7 miljoen toegangskaartjes verkocht.

Je kan daar dus ook uitvoeringen bekijken. Denk maar aan podiumkunsten met vooral drama en komedie. Daarnaast zijn concerten, musicals en opera ook heel populair op het festival. Verder kan je ook nog andere dingen aanschouwen zoals dans, mime en acrobaten, kindertheater en uiteraard tentoonstellingen.

Versta ons niet verkeerd, Edinburgh is ook op andere momenten van het jaar interessant. Je kan hier dineren in bekende restaurants, een drankje drinken in de beste whiskybars en The Old Town, oftewel de oude stad, bezoeken.

Net zoals deze Europese steden die je gezien moet hebben, hoort Edinburgh op je bucketlist. De stadsgrenzen van de stad strekken zich uit van Queensferry tot Joppa langs de Forth en van het zuiden tot de Pentland Hills. Maar als je het originele, middeleeuwse Edinburgh wil zien, is de oude stad de place to be.

Beleef de middeleeuwen in Edinburgh

Het is niet echt duidelijk wanneer het eerste fort op Castle Rock werd gebouwd, maar er zijn wel enkele suggesties van kenners die zeggen dat het teruggaat tot de late bronstijd. In het algemeen wordt aangenomen dat het een kasteel was op het einde van de 11de eeuw. Een eeuw later werd dan Holyrood Abbey gebouwd aan de voet van diezelfde heuvel, waardoor een weg ontstond tot het middeleeuwse Edinburgh dat bekend staat als de Royal Mile. De schilderachtige en drukke weg wordt trouwens ook gebruikt door straatartiesten tijdens het Edinburgh Fringe Festival. Heel knap om te zien.

In de Royal Mile vind je verschillende straten en kleine steegjes. Omdat dit deel heel oud is, vind je hier ook veel oudere bezienswaardigheden. Hier vind je wel veel toeristen, maar ook veel toffe winkeltjes, lekkere restaurants, bars en cafés. Je zou denken dat het daar groot is, maar eigenlijk ligt Edinburgh Castle maar zo’n 1,6 kilometer van het Palace of Holyroodhouse, naast de ruïnes van de Holyrood-abdij.

In de oude stad kan je gezellig wandelen en stappen waar koningen en koninginnen, legers, religieuze radicalen en veroordeelden dat ook deden. Het fijne aan Edinburgh is dat er nog steeds oude rituelen worden gevoerd. Zo komt een ridderorde die werd opgericht door James II en VII nog steeds samen in de High Kirk of St Giles. Met middeleeuwse wortels, heeft de kathedraal een prominente rol in enkele belangrijke gebeurtenissen in de Schotse geschiedenis. Daarnaast is het gewoon ook de moeite om in rond te lopen.

St Gilles is ook maar enkele minuten lopen van nachtclubs. Wat een topcombinatie. Een beetje geschiedenis en nadien gaan dansen in een club. Maar dat is eigenlijk ook meteen de beste omschrijving van Edinburgh. Het is een beetje vergelijkbaar met een citytrip naar Dublin, je kan hier verschillende dingen bezoeken, maar tegelijk ook genieten van heerlijke restaurants en toffe bars.

Meer over Edinburgh Castle

Het uitzicht vanop de heuvel waar het kasteel staat, is echt adembenemend. Maar het kasteel biedt veel meer dan dat.

Edinburgh Castle is zonder twijfel één van de plaatsen in de hoofdstad van Schotland die je moet gezien hebben. Het bevindt zich in Castle Rock, een slapende vulkanische rotswand in het hart van de stad. Voor het kasteel vind je de Esplanade, een groot open plein met veel banken voor de Castle Concerten in juli en festiviteiten in de maand erna.

Eigenlijk is Castle Rock al sinds de tweede eeuw bewoond. Sinds de twaalfde eeuw tot 1603 werd het gebruikt als een Koninklijk Paleis. In de volgende eeuwen werd het meer gebruikt als militaire basis. Als je nu de site bezoekt, wordt zowel de koninklijke als de militaire geschiedenis naar boven gehaald.

Binnen het kasteel zijn er verschillende bezienswaardigheden. Een voorbeeld is de St Margaret’s Chapel uit de twaalfde eeuw, dat misschien zelfs het oudste gebouw is in Edinburgh. Daarnaast heb je ook het ‘Crown Square’ dat bestaat uit koninklijke paleizen en zalen.

Andere bezienswaardigheden zijn Mons Meg, een belegeringsgeweer uit de vijftiende eeuw en het traditionele One O’Clock Gun, een artillerie met één kanon dat elke dag op hetzelfde tijdstip werd geschoten. Ook de kroonjuwelen, zoals de staatskroon, -scepter en -zwaard, vind je hier terug. De Stone of Destiny, dat traditioneel gebruikt werd voor ridderkoningen van Schotland, tref je ook in het kasteel.

Arthur’s Seat beklimmen

Het is echt zeker de moeite om Arthur’s Seat te beklimmen als je in Edinburgh bent. Vanuit het stadscentrum is dat maar een korte wandeling naar het hoogste punt in Holyrood Park. Een kleine moeite voor een mooie beloning, namelijk een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad en de kust.

Op May Day, dat is een feestdag op één mei, is het een traditie voor jonge vrouwen om hun gezicht te wassen met de ochtenddauw van de heuvel om zich mooi te maken. Als je daar op de feestdag bent, moet je je beentjes zeker insmeren zo vroeg in de ochtend …

Je moet niet per se een avonturier zijn om bovenaan te geraken, maar je moet wel zorgen dat je voldoende energie hebt voordat je aan de wandeling begint. Het kan zo’n twee uren duren vooraleer je de top hebt bereikt, dus neem zeker je wandelschoenen mee. Hier vind je enkele tips om slim in te pakken voor je citytrip: 9 tips om je koffer slim in te pakken.

Het Schotse parlement vind je ook in Edinbrugh

In Edinburgh vind je ook de plek waar belangrijke politici samenkomen om te discussiëren over het land. Niet alleen op politiek vlak is het parlement interessant om te bezoeken, maar ook om het magnifiek ontwerp. De gedurfde creatie van Enric Miralles was erg controversieel. In het gebouw werd heel wat tijd en geld gestoken, maar het interieur van het gebouw is het wel waard. Het parlement in Edinburgh is erg opmerkelijk.

Kunst in Edinburgh

Zoals we eerder al hebben aangehaald, is kunst erg belangrijk in Edinburgh. Zo vind je hier ook de Nationale galerij van Schotland en de Koninklijke academie, de thuisbasis van meesterwerken van Botticelli, Raphael, Rembrandt, Vermeer, Turner, Monet en Van Gogh. Je kan ook verschillende tentoonstellingen meepikken die meestal ook gratis zijn. Ideaal voor de kunstliefhebber, niet waar?

Ga terug naar de natuur

In Schotland heb je natuurlijk het voordeel om te genieten van prachtige landschappen. Ook in Edinburgh kan je de natuur aanschouwen. De hoofdstad heeft een botanische tuin: de Royal Botanic Garden. Het werd opgericht in 1670 en beschikt over meer dan 70 hectare aangelegde tuinen om te verkennen.

De tuin is gigantisch en je kan er heel wat zien. De Scottish Heath Garden is bijvoorbeeld een recreatie van de Schotse hooglanden en Rock Garden is de thuisbasis van meer dan 5.000 alpine planten. Wat is de natuur zalig! Als je het daarmee eens bent, zijn deze prachtige natuurfenomenen misschien wel iets voor jou.

Nee! We zijn de whisky niet vergeten

We konden natuurlijk niet anders dan ons artikel te eindigen met whisky. Net zoals je in de stad je dag ook moet eindigen met een whisky’tje.

In de stad kan je verschillende rondleidingen volgen die je naar de beste bars en distilleerderijen in de zuidelijke hooglanden brengen. Voor je het weet, heb je heel wat geleerd (en gedronken) in de stad van whisky. Als je echt gek bent van drank, kan je ook eens een tripje naar Ierland plannen en een citytrip naar Dublin maken. Daar ‘leer’ je ook wel wat bij van alcohol!

Schol! Uh … we bedoelen dus veel plezier in Schotland!

Gesponsorde artikelen