Coronaclash tussen Vlaanderen en Brussel dreigt bij start van nieuwe schooljaar

De Vlaamse solidariteit met het toenemende aantal gehospitaliseerde coronapatiënten uit Brussel dreigt onder druk te komen bij een nieuwe golf aan besmettingen in de eerste weken van het nieuwe schooljaar. De grote vrees is dat ongevaccineerde Brusselse tieners het virus op school gaan oplopen en hun (vaak ongevaccineerde) ouders en grootouders gaan besmetten.

De onderstaande tabel (stand op 27 augustus) laat het probleem zien. In Brussel bezetten Covid-patiënten al 26 procent van het aantal bedden voor intensieve zorg (IZ), tegenover amper 4 procent in het nabijgelegen Vlaams-Brabant (Vlaanderen) of in Waals-Brabant (Wallonië).

bron: Sciensano

Als het aantal zware Covid-patiënten in Brussel blijft stijgen, lijken transfers van Covidpatiënten naar nabijgelegen ziekenhuizen in Vlaanderen of Wallonië onvermijdelijk. Dat gebeurt nu al in beperkte mate volgens het nationale spreidingsplan. Maar daardoor dreigen sommige Vlaamse of Waalse niet-Covidpatiënten hun behandeling of operatie uitgesteld te zien, zoals dat vandaag al in Brussel het geval is.

In Aalst, niet zo ver van het Brussels Gewest, voelen ze de bui al hangen. De lokale ziekenhuizen roepen op dat de Brusselse coronapatiënten over heel Vlaanderen verspreid zouden worden. “Het kan niet zijn dat dringende medische ingrepen in Aalst weer worden uitgesteld door Brusselse coronapatiënten”, verklaarde burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) bij HLN.be.

Vaccinatiekloof

Dat er voor Vlaanderen grenzen zijn aan de solidariteit met Brussel, heeft uiteraard te maken met het grote verschil qua vaccinatiegraad. Het percentage gevaccineerden hinkt in het Brussels Gewest zoals bekend flink achterop tegenover Vlaanderen en Wallonië.

Dat heeft grote gevolgen voor de ziekenhuizen. De artsen in Brussel wijzen erop dat vrijwel alle Covidpatiënten op intensieve zorgen niet gevaccineerd zijn. Vaak gaat het om inwoners met een migratie-achtergrond die hun familie in landen als Marokko bezochten en met het virus terugkeerden naar België.

In Vlaanderen is 89 procent van de meerderjarigen volledig gevaccineerd, tegenover slechts 61 procent in Brussel. Wallonië zit met 78 procent dichter bij Vlaanderen dan bij Brussel.

Maar wat experts bij de start van het schooljaar vooral zorgen baart is de lage vaccinatiegraad bij de Brusselse tieners: amper 15 procent van de 12- tot 17-jarigen is er volledig gevaccineerd, tegenover 59 procent in Vlaanderen.

Percentage volledig gevaccineerden

bron: Sciensano

Scholen

Het wordt bang afwachten hoe het aantal besmettingen met de Delta-variant zal evolueren bij de heropening van de Brusselse scholen, en vooral dan van het secundair onderwijs.

Volgens virologen blijft de kans dat minderjarige Covidpatiënten in het ziekenhuis belanden relatief beperkt. Het risico is vooral dat ze hun ouders of grootouders, die kwetsbaarder zijn, gaan besmetten. “In de eerste plaats vind ik dat ouders en grootouders zich best zouden laten vaccineren, want zij krijgen het virus via hun schoolgaande kinderen”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) aan Bruzz.

Hij waarschuwt voor uitbraken in de Brusselse scholen en sluit een scenario niet uit met 1.000 Belgische Covidpatiënten op intensieve zorgen, waarvan zowat 500 uit Brussel. Dat zou dus een verregaande solidariteit van Vlaanderen en Wallonië vereisen, want Brussel telt maar 269 IZ-bedden, die dan nog zowel voor Covid als niet-Covid bestemd zijn.

De Brusselse beleidsmakers hopen van de nood een deugd te maken door de start van het nieuwe schooljaar aan te grijpen voor een sensibiliseringscampagne om niet alleen de leerlingen, maar ook hun ouders warm te maken voor vaccinatie.

De eerste dag van campagne in Brusselse winkels klokte af op 123 vaccinaties.

Meer
Lees meer...