Coronavirus: aantal nieuwe besmettingen daalt niet meer, gemiddeld 85 per dag

coronavirus update hospitalisaties besmettingen
EPA

Het gemiddeld aantal besmettingen met het coronavirus in ons land lijkt niet meer te dalen. Dat blijkt uit de nieuwe update van de overheidsdienst Sciensano. Er worden op weekbasis nog gemiddeld 85,1 besmettingen per dag met het coronavirus geregistreerd. Viroloog Steven Van Gucht reageert dat we “op een kantelpunt” zitten. Hij zegt dat de komende dagen zal blijken hoe de trend verder evolueert.

Viroloog Steven Van Gucht zei eerder deze week al in de kranten van De Persgroep dat er geen sterke daling meer te zien is in de trends van de coronacijfers van de afgelopen week.

Van Gucht zei dat we wel nog een daling zien als we kijken naar het totale aantal gevallen per week. Toch is het volgens Van Gucht mogelijk dat we op een bodem beland zijn: “Het is een beetje afwachten, we zitten op een kantelmoment. Dalen doet het niet meer, maar ik zie ook geen sterk stijgende trend. En het gaat nog altijd om lage absolute aantallen.”

Tijdens de afgelopen week werd dagelijks bij gemiddeld 85 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat is evenveel als de week voordien.

Van de 596 nieuwe coronabesmettingen werden er 362 vastgesteld in Vlaanderen (61 procent), 115 in Wallonië (19 procent) en 118 in Brussel (20 procent).

(Officieel: Trump sleurt VS volledig uit WHO maar Biden belooft er weer in te stappen.)

Hospitalisaties

EPA

Het gemiddeld aantal hospitalisaties van coronapatiënten blijft wel langzaam dalen met de voorbije week gemiddeld 10 per dag tegenover 15 per dag de week voordien. Er is momenteel sprake van een daling van 30 procent op weekbasis.

Er lagen dinsdag nog 178 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 32 op de afdelingen intensieve zorg. Daarmee stijgt het aantal hospitalisaties licht. Zo lagen er maandag nog 169 coronapatiënten in het ziekenhuis. Die stijging valt moeilijk te verklaren. Zo hangt het aantal patiënten in het ziekenhuis niet enkel samen met het aantal nieuwe opnames, maar ook met het aantal overlijdens en met de duur van een opname.

Verder daalt het aantal sterfgevallen door het coronavirus. De afgelopen week was er dagelijks sprake van gemiddeld 4 overlijdens op weekbasis. Een week voordien vielen er gemiddeld nog 6 doden per dag. Er is sprake van een daling met 36 procent op weekbasis.

(Braziliaanse president Bolsonaro test positief op corona.)

Gesponsorde artikelen