Dit is het resultaat in België na de zware storm: één dode en heel veel schade

Dit is het resultaat in België na de zware storm: één dode en heel veel schade

Europa kreeg vandaag af te rekenen met een heel hevige storm. Ook in België waren er zware rukwinden. In heel het land is er schade door omgewaaide bomen of losgekomen daken. De storm eiste één slachtoffer en meerdere (zwaar)gewonden.

De verwachte zware storm die deze morgen en middag over ons land trok heeft voor heel wat ravage gezorgd. In bijna heel het land gold code oranje en werd aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven.

Het speciaal noodnummer 1722 was heel de dag geactiveerd, maar op sommige momenten waren er zoveel oproepen dat veel bellers niet direct binnen raakten. Er zijn meer dan 30.000 oproepen binnengekomen. De storm, die rond 5 uur vanmorgen begonnen was, nam vanaf 15 uur in kracht af.

Storm eist eerste leven leven

In België is voorlopig één dode gevallen door de zware storm. In het Waals-Brabantse Grez-Doiceau stierf een vrouw toen een boom op haar auto terecht kwam.

In Antwerpen raakte een vrouw zwaargewond door een rondvliegende terraszetel. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben de vrouw naar het ziekenhuis gebracht.

Omgewaaide bomen en loskomende daken

Ook elders in het land zorgde de storm voor veel schade en soms ook voor gewonden. In Gent is een vrouw nipt aan een ramp ontsnapt toen een boom op haar auto viel (zie foto), maar juist niet op haar. Ze was in shock na het incident.

Op heel wat andere plaatsen zijn bomen door de sterke wind omgewaaid en op huizen op auto’s terechtgekomen. Veel daken hebben ook schade door de storm.

Verzekering zo snel mogelijk verwittigen

Als je zelf schade hebt, neem je best zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. De beroepsvereniging van verzekeringsmaatschappijen Assuralia laat weten dat stormschade altijd gedekt is door je brandverzekering

“Maak met het oog op een aangifte bij de verzekering en om de vergoedingsprocedure te versnellen foto’s van de schade. Hou de beschadigde goederen bij mocht een expertise nodig zijn”, geeft de woordvoerder van Assuralia nog mee aan VTM.

Foto Louis Driegelinck

Drie doden in Nederland

Ook in andere landen zorgde de storm vandaag voor nog veel meer schade. Zo vielen er in Nederland al zeker drie doden. Daar gold lang code rood.

Tientallen vrachtwagens zijn omgewaaid door de storm, het treinverkeer is er nog altijd zwaar verstoord en op de Schiphol zijn zo’n 320 vluchten geannuleerd.

100.000 mensen zonder stroom in Duitsland

Ook in Duitsland zijn er heel veel problemen op het spoor. Veel scholen bleven er vandaag dicht en zo’n 100.000 mensen zitten zonder stroom. Ook daar kwam iemand om het leven door een omgewaaide boom.

Ook in Italië maakte de storm een slachtoffer. Oost-Europa en in het noorden van het Verenigd Koninkrijk kregen naast zware wind ook af te rekenen met sneeuw. Veel mensen zitten gegijzeld thuis.

In Heule kwam het dak van een appartementsgebouw los

Op veel plaatsen zorgden omgewaaide bomen voor problemen

Gelukkig bleef het meestal bij materiële schade

Ook in bossen waren veel bomen niet tegen de wind bestand

Later op de avond viel in delen van België zelfs hagel

Gesponsorde artikelen