Eerste trailer van ‘Lords Of Chaos’ over terroristische Noorse black metalscene doet rockfans watertanden

Eerste trailer van ‘Lords Of Chaos’ over terroristische Noorse black metalscene doet rockfans watertanden

In Noorwegen waren eind jaren 90 een aantal metalbands actief met satanische sympathieën. Ze staken kerken in de fik, moordden elkaar uit en waren niet vies van bruut geweld en wapens. Kortom: onguur volk, maar wel interessante verhalen. Nu komt er een film uit over de naargeestige avonturen van de bands Mayhem en Burzum en de trailer is veelbelovend.

De trailer van Lords Of Chaos:

Mayhem

Mayhem heeft voor de doorwinterde metalfan geen introductie nodig. Ze zijn dé grondleggers van de Noorse black metal. De band werd midden jaren 80 opgericht door gitarist Øystein Aarseth, bassist Jørn Stubberud en drummer Kjetil Manheim. Ze gaven elkaar de ‘stagenames’ Euronymous, Necrobutcher en Manheim en speelden in op een satanisch imago. Hun rauwe, lawaaierige demo’s werden alom geprezen in de underground. In 1987 kwam hun eerste EP ‘Deathcrush’ uit, tot op de dag van vandaag een erg shockerende plaat met de uitzinnige giller ‘Maniac’ aan de micro.

(Wij spraken op Alcatraz 2018 met DevilDriver.)

Hierna rekruteerde Mayhem ‘Dead’ (Per Yngve Ohlin) als permanente zanger. De band ging ook met drummer ‘Hellhammer’ (Jan Axel Blomberg) in zee en begon te repeteren voor hun langspeelplaat ‘De Mysteriis Dom Sathanas’. Hun ingrediënten waren razendsnelle drums, trage, melancholische gitaarriffs en uitzinnig geschreeuw over duisternis en satanisme.

Het begon eind jaren ’80 echter slecht te gaan met Mayhem. Enkele bandleden zaten aan de drugs en bandleider en gitarist Euronymous speelde steeds meer de baas. Die laatste zou in de Noorse hoofdstad Oslo ook de platenwinkel Helvete en het label Deathlike Silence Productions oprichten. Zijn aandacht was dus niet echt meer bij de band en hij vond het vooral belangrijk om jonge fans te imponeren en met een zwarte cape fotoshoots te houden in verlaten grotten en bossen.

(Dit is ons interview met Brides of Lucifer op Alcatraz 2018.)

In 1991 pleegde Dead, die al zijn hele leven met emotionele problemen kampte, zelfmoord. Euronymous trof het doodgeschoten lijk aan en in plaats van de autoriteiten te verwittigen, trok hij foto’s van het dode lichaam van zijn vriend. Volgens de urban legend zou hij zelfs stukken van de schedel van Dead verzameld hebben om die door te geven aan bevriende muzikanten.

Necrobutcher is niet akkoord met de geschifte daden van zijn gitarist en verlaat Mayhem. De band neemt sessiezanger Attila Csihar en bassist Varg Vikernes van de band onder de arm. En met die laatste begint de miserie pas echt. In de winkel Helvete zijn er vrijwel elke avond meetings tussen bevriende black metalgroepen, zoals Darkthrone, Satyricon, Emperor, Thorns en uiteraard Mayhem en Burzum. Hun antichristelijke attitudes blijven niet enkel bij woorden, maar na verloop van tijd komen er ook daden van. Euronymous en zijn trawanten beginnen in heel Noorwegen kerken in brand te steken.

(Lees hier ons interview met Municipal Waste op Alcatraz 2018.)

Het is in deze periode dat Varg Vikernes en Euronymous ruzie krijgen over de verkoop van burzum-cd’s via Deathlike Silence Productions. Bovendien hadden ze ruzie over invloed binnen de black metalscene. Op 10 augustus 1993 kwam het tot een escalatie. Vikernes vermoordde Euronymous door middel van 23 messteken. Hij vloog de cel in.

In 1994 zag ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ eindelijk het daglicht en met al die (negatieve) publiciteit werd het meteen een klassieker.

Hierna ging Necrobutcher weer bij de band en hij houdt het beest tot op de dag van vandaag levend. Ondertussen heeft Mayhem vijf studioalbums op haar CV staan en live klinken ze krachtiger en grimmiger dan ooit.

(Lees hier ons interview met Crisix op Alcatraz 2018.)

Gesponsorde artikelen