Europa rangschikt de meest leefbare steden: hoe doet België het?

De Europese Commissie heeft een rapport uitgebracht waarin gepeild werd naar de leefbaarheid in Europese steden. De meeste tevredenheid vinden we in een stad buiten de Europese Unie. En als Europese hoofdstad hinkt Brussel behoorlijk achterop.

In het nieuws: Het lijstje met steden waar het volgens respondenten het prettigst leven is, telt enkele opvallende plaatsen.

  • In totaal werden 71.153 mensen bevraagd uit 83 steden. Per land kwamen er dus enkele steden aan bod. Het gaat hier niet alleen om landen uit de Europese Unie, maar ook landen waarmee de EU vrijhandelsverdragen afsloot, het Verenigd Koninkrijk, de Balkanlanden en Turkije.
  • De tevredenheid blijkt hoog: maar liefst 9 op de 10 bevraagde mensen woont graag in hun stad. Toch is dit een achteruitgang ten aanzien van de vorige peiling in 2019.
  • Op plaats 1 staat een stad die niet in de Europese Unie ligt: Zurich, in Zwitserland. 97 procent van de inwoners gaf aan tevreden te zijn om te wonen in die stad. Zurich springt er ook bovenuit als het gaat om meest LGBTQ+-vriendelijke stad en meest leefbare stad voor ouderen. Een minpuntje is dat slechts 11 procent van de respondenten de woonkosten betaalbaar vindt.
  • Over het algemeen scoren hoofdsteden slechter op het vlak van leefbaarheid. Dat merken we ook aan de nummer twee, het Nederlandse Groningen, met een leefbaarheidstevredenheid van 96 procent. Amsterdam staat met een score van 91 procent niet in de top 10.
    • België is geen uitzondering: er werd gepeild naar de tevredenheid in drie steden. Brussel blijft steken op een 53ste plaats met 86 procent tevredenheid, na Luik (89 procent) en Antwerpen (92 procent).
    • Ook voor het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje zijn er grote verschillen tussen de hoofdsteden en de kleinere steden.
    • De Scandinavische hoofdsteden zijn de uitzondering: zij scoren allen hoog.

De Belgische steden

Ingezoomd: Hoe scoren de drie Belgische steden in het onderzoek?

  • Antwerpen scoort van de drie het beste. De stad scoort zeer hoog op de vraag “Is deze stad in het algemeen fijn om te wonen?”, daar haalt het 97 procent. Ook de gezondheidszorg (91 procent tevredenheid) wordt geroemd.
  • In Luik groeide de tevredenheid over het leven met 3 procentpunten. Dat lijkt weinig, maar daarmee is de stad de derde sterkste stijger van alle 83 steden. Gezondheidszorg en veiligheid op het openbaar vervoer steken hier bovenuit.
  • Brussel tot slot haalt ook een hoge score op gezondheidszorg (87 procent), maar slechts 17 procent van de inwoners vindt wonen betaalbaar en 60 procent zegt veilig over straat te kunnen.

De top 10 beste steden om in te wonen

  1. Zurich, Zwitserland
  2. Groningen, Nederland
  3. Kopenhagen, Denemarken
  4. Leipzig, Duitsland
  5. Gdańsk, Polen
  6. Stockholm, Zweden
  7. Genève, Zwitserland
  8. Rostock, Duitsland
  9. Braga, Portugal
  10. Cluj-Napoca, Roemenië
Bron: Report on the quality of life in European cities, 2023 – European Commission
Meer
Lees meer...