Facebook zal video’s die ‘deepfake’-technologie gebruiken verwijderen

Facebook
EPA

Facebook zal vanaf nu video’s met de deepfake-technologie verbieden. Video’s die toch online komen, zullen verwijderd worden van het platform. In een deepfake wordt het gezicht van iemand gemanipuleerd, om dingen te zeggen die niet horen bij de originele versie van de video.

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker opduiken: deepfakes. Dat zijn video’s waarin je iemand iemand iets laat zeggen dat hij of zij nooit gezegd heeft. De video’s kunnen ontzettend hilarisch zijn, maar je kan er ook foute informatie mee versturen.

Deepfakes mogen niet langer

Ook de filmmaker Jordan Peele maakte meer dan een jaar geleden ook al dergelijke deepfake. Daarin bewerkte hij toen voormalig Amerikaans president Barack Obama. Peele liet Obama dingen zeggen, die hij in werkelijkheid nooit vertelde. Daarmee wilde hij toen wijzen op de gevaren die de relatief nieuwe techniek met zich meebrengt.

Volgens Facebook worden de deepfakes momenteel amper gebruikt op het sociale platform. Maar het is volgens het bedrijf wel een uitdaging om met die beelden om te gaan. Dat vertelde het platform zelf in een statement. De video’s die gebruikmaken van de technologie krijgen wel al langer een markering om aan te geven dat het geen echte beelden zijn. Maar die regels worden vanaf nu aangescherpt. Want voortaan worden ze van het platform verwijderd.

Gemanipuleerde foto’s

Daarnaast neemt Facebook nog andere maatregelen om nepbeelden tegen te gaan. Zo zullen niet langer hard bewerkte foto’s blijven staan op het platform. Daarmee bedoelt Facebook dat foto’s die zodanig bewerkt zijn dat ze niet langer de waarheid weergeven, verwijderd zullen worden. Alleen als de gebruiker de manipulatie niet zou herkennen, worden de foto’s verwijderd. Grappige foto’s of bewerkte selfies mogen dus zeker blijven staan op Facebook.

Gesponsorde artikelen