Left Right
scrollTop top

Coronacrisis: ook Boekenbeurs in het najaar gaat niet door


Geen Boekenbeurs in 2020 door coronacrisis
© EPA

De Boekenbeurs gaat dit jaar niet door. De organisatie achter het evenement laat weten dat er nog te veel onduidelijkheid is of massa-evenementen in het najaar wel mogen plaatsvinden in het kader van de coronamaatregelen. Er wordt wel bekeken of mini-evenementen mogelijk zijn om boeken te promoten. Organisator Boek.be moet ook enkele mensen op straat zetten. Hoeveel mensen ontslagen worden, is nog niet duidelijk.

EPA

De Boekenbeurs gaat al sinds jaar en dag door in de Antwerp Expo tijdens de herfstvakantie, maar dit jaar zal het stil blijven in het evenementengebouw. Boek.be, de organisatie achter de Boekenbeurs, heeft besloten om deze editie af te gelasten. Dat meldt onder meer de VRT.

Organisatrice Vé Bobelyn spreekt van “een moeilijke beslissing”: “We weten niet of een massa-evenement zoals de Boekenbeurs in zijn huidige vorm in het najaar kan doorgaan. Bovendien weigerden heel wat standhouders zich nu al in te schrijven, omdat ze geen perspectief hadden. Er waren ook auteurs die bang waren om te komen. Die vonden het niet veilig om met bezoekers te communiceren zoals ze dat normaal doen.”

(Veiligheidsraad: musea, markten en kappers mogen deuren openen vanaf 18 mei.)

Kleinschaligere evenementen

De organisatoren sleutelen momenteel wel aan een alternatief. “We bekijken of we dit najaar verschillende kleinere evenementen kunnen organiseren die gespreid worden over Vlaanderen om zo het boek te blijven promoten”, klinkt het.

“Daarnaast willen we ook verschillende promocampagnes voeren en denken we na over een virtuele Boekenbeurs. Boeken zijn iconisch en zo’n beurs als de onze mag niet ten onder gaan. We willen volgend jaar opnieuw een Boekenbeurs zoals organiseren.”

(Het café- en restaurantbezoek van de toekomst: horecasector stelt voorstel van maatregelen op voor heropening.)

Ontslagen

EPA

De coronacrisis heeft ook zwaar ingehakt op Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs. Daardoor zijn ze genoodzaakt om dit jaar personeel af te danken. Hoeveel jobs er geschrapt zullen worden, is momenteel nog niet duidelijk. Boek.be laat weten dat veel momenteel afhangt van de overheid.

In 2018 zakten amper 120.688 mensen af naar de Boekenbeurs, een absoluut dieptepunt. Daarna zette Boek.be een vernieuwingsoperatie op. Die zou normaal dit jaar afgerond worden. Vorig jaar werd onder meer al het familieticket geïntroduceerd om de jeugd weer naar de beurs te lokken. In 2019 wist Boek.be dan ook 123.658 Boekenbeurs-bezoekers te strikken. De organisatie is er naar eigen zeggen van overtuigd dat er in 2021 weer een nieuwe editie zal doorgaan.

(Belgen drinken en roken meer in quarantaine.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810