Hé, waarom maken we eigenlijk bijna nooit druivenijs?

Hé, waarom maken we eigenlijk bijna nooit druivenijs?

Aardbei, citroen, nutella, en zelfs smurfenijs, je kan het zo gek niet bedenken of er bestaat een ijs-editie van. Maar waarom zien we in ijssalons dan zo weinig druivenijs? Blijkt dat het eigenlijk niet zo heel evident is om van druiven ijs te maken, wat er voor zorgt dat mensen er nooit zin in hebben. Het is dus een vicieuze cirkel waardoor onze ijscrèmedromen nooit uitkomen.

Zomer, da’s tijd voor ijsjes en gelukkig komen die in alle kleuren van de regenboog. Banaan, aardbei en soms zelfs watermeloen, ijs is de beste manier om jezelf te overtuigen dat je eigenlijk fruit aan het eten bent. Maar waarom bestaat de ideale combinatie van druiven en roomijs dan niet? Da’s fruit en alcohol (want druiven, da’s eigenlijk wijn, dat weten we allemaal) samen, dus waarom zien ijsroombedrijven dit gat in de markt niet?

Wel, om te beginnen is druivenijs aartsmoeilijk om te maken, zeggen de makers van Ben en Jerry’s aan de Britse krant Metro. Druiven bevatten namelijk heel veel water, en dat water vormt ijskristallen als je er ijs van probeert te maken. Het kan dus wel, maar waarschijnlijk is het niet zo lekker als je wel zou denken. Sorbet is geen probleem, maar zodra er iets van zuivel bij komt kijken, loopt het verkeerd.

Maar er is ook nog een tweede reden. Zien eten doet eten, zegt het spreekwoord en met ijs is dat helemaal waar. Aangezien niemand er ooit in slaagt om deftig druivenijs te maken, krijgt ook niemand er ooit zin in. Dat zorgt er dan weer voor dat grote ijsmakers geen reden hebben om het te beginnen produceren. De vicieuze ijscirkel, noemen we dat dan. Toch maar druiven in sangria dan, deze zomer.

iStock

Gesponsorde artikelen