Huurauto’s in Europese steden ruim 15 procent goedkoper dan een jaar geleden

Door de inflatie moeten we dieper in de buidel tasten wanneer we reizen. Toch is niet alles duurder geworden. Wie een auto huurt tijdens een vakantie in Europa betaalt daar minder voor dan een jaar geleden, leert een onderzoek van FerryGoGo, een reisgids voor mensen die met een ferry willen reizen.

Waarom is dit belangrijk?

Na een forse stijging van de prijzen voor huurwagens in 2022 zijn die dit jaar opnieuw gedaald. We moesten vorig jaar meer betalen voor een huurwagen omdat er een tekort aan nieuwe auto's was. Door onder meer een gebrek aan chips konden er minder voertuigen geproduceerd worden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Uit de analyse van FerryGoGo blijkt dat het prijskaartje van een kleine huurwagen in de Europese steden sinds vorig jaar is gedaald van gemiddeld 108 euro per dag naar 91,5 euro. Dat is een afname van maar liefst 15,4 procent. “De steden die zijn meegenomen in het onderzoek zijn veelal populaire vakantiebestemmingen, eilanden en/of havensteden, bereikbaar per veerboot”, verduidelijkt de reisgids.

  • In onder meer Spanje zijn de prijzen van een huurwagen fors gedaald. In de onderzochte steden van dat land is er sprake van een daling van bijna 32 procent, van 101 naar 69 euro.
  • In Ierland zijn de prijzen nog forser afgenomen. In Dublin is de dagprijs gedaald met 44 procent tot 103 euro.
  • In de Franse steden zakte de prijs met zo’n 11 procent in vergelijking met 2022. Bij onze zuiderburen betaal je vandaag gemiddeld 95 euro per dag.
  • In het Verenigd Koninkrijk tekende FerryGoGo een daling op van bijna 9 procent ten opzichte van 2022. Vandaag kan je in de Britse steden een kleine auto huren voor gemiddeld 98 euro per dag.
  • Niet in alle landen zijn de prijzen gedaald. In de Noorse steden is de dagprijs gestegen met gemiddeld 6,5 procent tot 120 euro.
    • In de Noorse stad Stavanger is de gemiddelde dagprijs zelfs toegenomen met 19,4 procent tot 132,38 euro.

Forse stijging in vergelijking met 2019

Kanttekening: De reisgids voegt er wel aan toe dat er in vergelijking met 2019 sprake is van een forse stijging van de dagprijzen.

  • Tussen 2019 en 2023 zijn de gemiddelde dagprijzen gestegen met 60,7 procent. Vier jaar geleden betaalde je 57 euro per dag voor een kleine huurwagen.
  • “Uit het onderzoek van vorig jaar bleek dat de prijzen nog met 132 procent waren gestegen over 4 jaar dus de terugloop van prijsstijging naar ‘slechts’ 60,7 procent is voor de huurder een welkome ontwikkeling”, aldus FerryGoGo.
  • Extra tip: huur je een auto voor meerdere dagen dan zal dat de prijs drukken.
Meer
Lees meer...