Left Right
scrollTop top

In Zweden mag je nu zo vaak als je wil van naam veranderen


In Zweden mag je nu zo vaak als je wil van naam veranderen

In Zweden is sinds juni 2017 een nieuwe wet van kracht, waardoor het gemakkelijker is om je naam te laten veranderen. Twee maanden nadat de wet ingevoerd was, bleek dat al 29.000 Zweden een aanvraag voor een naamsverandering ingediend hadden. De administratieve diensten moesten zelfs tijdelijk nieuw personeel aanwerven om de dossiers zo snel mogelijk af te kunnen handelen.

Door een nieuwe wet mogen Zweden nu een dubbele achternaam hebben en kunnen ze onbeperkt hun voornaam laten veranderen, daarvoor moet wel een vergoeding betaald worden. De vorige regels waren achterhaald en hadden te veel beperkingen. Zo waren er een aantal typische Zweedse achternamen, zoals Andersson of Karlsson, die niet konden overgenomen worden als er geen familiale was. Maar uit onderzoek is gebleken dat je in Zweden makkelijker een job vindt als je een inheemse naam hebt. Dat zou de kansen van immigranten op de arbeidsmarkt verkleind hebben.

Een woordvoerder van het bevolkingsregister benadrukt dat niet alle beperkingen verdwijnen door de nieuwe wet. “Namen zijn een bijzonder emotioneel concept. Ze liggen immers heel dicht bij de persoonlijkheid van het individu. Personen die hun naam willen veranderen, willen vaak eigenlijk ook hun vorige identiteit volledig achter zich laten en vergeten.” Dit geeft transgenders ook de mogelijkheid om hun naam beter aan hun persoonlijke identiteit aan te passen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…