IS claimt aanslag op bus christenen in Egypte. President Sisi rolt spierballen en vraagt hulp aan Trump

In Egypte werden bij een aanslag op een bus minstens 29 koptische christenen gedood. De terreurdaad wordt nu opgeëist door terreurgroep IS. Als vergeldingsactie bombardeerde Egypte Libische kampen waar terroristen opgeleid zouden worden. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi liet weten dat Egypte kampen zal aanvallen waar terroristen worden opgeleid. Hij vroeg ook de Amerikaanse president Trump om wereldwijd de strijd tegen terreur te leiden.

Bij een aanslag op een bus in Egypte werden vrijdag minstens 29 koptische christenen gedood, 25 mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zitten heel wat kinderen. De aanval wordt nu opgeëist door terreurgroep IS. Dat meldt persbureau Reuters.

Als vergeldingsactie heeft het Egyptische leger zes luchtaanvallen uitgevoerd op kampen in Libië waar volgens Caïro terroristen worden opgeleid. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi liet op de staatstelevisie weten dat Egypte kampen zou aanvallen waar terroristen worden opgeleid die aanslagen willen plegen in Egypte. “Waar dan ook ter wereld”, aldus Sisi.

Ook riep Sisi de Amerikaanse president Donald Trump op om wereldwijd de strijd tegen terreur te leiden. Trump reageerde door de aanslagen op de koptische christenen te veroordelen en de schuld te leggen bij “kwaadaardige terreurorganisaties” en “dwaze ideologieën”. Trump zei dat de VS Egypte zal steunen in de strijd tegen terrorisme.

Vraag blijft of Sisi met zijn oproep naar Trump geen bijbedoelingen heeft. Sinds zijn aantreden als president in 2013 heeft Sisi naast moslimextremisten ook leden van de oppositie onderdrukt. Er zou sprake zijn van ernstige schendingen van de mensenrechten.

Vergeten minderheid

Het is lang niet de eerste keer dat de koptische christenen slachtoffer van extremistisch geweld zijn. Zo eiste IS ook twee aanslagen van begin april op koptische kerken in Tanta en Alexandrië op. Daarbij kwamen 43 mensen om.

Ook in het verleden werd de koptische minderheid vaak geteisterd werd door discriminatie en geweld. Hoewel ze in totaal met 10 tot 15 miljoen zijn, worden ze vaak vergeten. Er zijn twee grote strekkingen: de koptisch-orthodoxe kerk onder leiding van een eigen paus Tawadros II, en de kleinere koptisch katholieke kerk met de paus van Rome aan het hoofd.

Egypte was één van de eerste landen waar het christendom echt aansloeg. Al in de eerste eeuw waren er aanhangers van de toen nog controversiële joodse sekte en in de vierde eeuw werd het de overheersende godsdienst. Nog eens 300 jaar later veroverden Arabische moslims Egypte.

Meer
Lees meer...