Left Right
scrollTop top

De 8 terroristen die de Belgische nationaliteit verliezen: wie zijn ze en wat hebben ze gedaan?


islamitische staat syriëstrijders nationaliteit kwijt
© EPA

Ons land heeft 8 terroristen de Belgische nationaliteit ontnomen. Dat meldt het Belgisch Staatsblad. Van deze 8 Syriëstrijders is Yassine Lachiri veruit de beruchtste. Het gaat telkens om twintigers en dertigers.

Het was niet tijdens de jihad, maar bij een misgelopen drugsdeal dat de 36-jarige Brusselaar Yassine Lachiri een man vermoord heeft met een zwaard. Daarvoor kreeg hij in 2005 een celstraf van 5 jaar. In 2013 trok Lachiri naar Syrië waar hij op Facebook opschepte over de gruwelijke daden die hij en zijn kompanen daar pleegden. Lachiri is trouwens de zoon van Fatima Aberkan die bekend staat als de “moeder van de Brusselse jihad”.

Lachiri zou nu al enkele jaren in de cel zitten in Turkije. Hij zou nog steeds met erg radicale ideeën rondlopen en zou zelfs medegevangenen, die IS de rug toekeerden, terroriseren en bedreigen.

De Turkse overheid wil al lang alle Europese IS-gangers in zijn gevangenissen terugsturen naar hun land van herkomst. Voor Lachiri zou dat nu Marokko moeten worden, want hij is niet langer een Belg. Lachiri kreeg 20 jaar op hetzelfde proces als de beruchte overleden jihadist Abdel Hamid Abaaoud in juli 2015.

Eenzelfde ronselaar

Ook de 6 andere Syriëstrijders uit dat proces zijn nu hun Belgische nationaliteit kwijt. Het gaat om de 25-jarige Mounir Benzidane, de 31-jarige Hassan-Sedik Chikri, de 30-jarige Youssef Naijia, de 36-jarige Sami Zarrouk en de 31-jarige Gelel Attar.

Ze werden allemaal geronseld door Khalid Zerkani en trokken in 2012 of 2013 naar Syrië. In 2016 werd Attar opgepakt in Marokko, van de rest is niet geweten waar ze momenteel zijn en of ze nog leven. Zarrouk heeft nog de Tunesische nationaliteit, de rest heeft de Marokkaanse nationaliteit. De achtste is het buitenbeentje Hafid El-Bahri. Die trok in 2006 al naar Irak. Zijn familie denkt dat hij daar gestorven is, maar dat nieuws werd nooit bevestigd.

Het is de tweede keer dat het Belgische gerecht Syriëstrijders de Belgische nationaliteit ontneemt die daarvoor al waren veroordeeld wegens terrorisme. Het ging toen om zes Vlaamse Sharia4Belgium-militanten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.160.472
 • Aantal
  doden
  1.396.267
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  559.902
 • Aantal
  doden
  15.755