Opvallend hoogtepunt voor Japanse automaten: verse sashimi verkrijgbaar

Japanners kunnen vanaf nu verse sashimi afhalen uit automaten in Kanazawa. De lokale bevolking is alvast verzot op de innovatie.

Japan staat al verschillende jaren bekend voor zijn creatieve en soms vreemde automatencultuur. Uit die geautomatiseerde 24/7-winkels konden Japanners al frisdranken, snacks, maar ook levende puppies, paraplu’s en (zogezegd gebruikt) ondergoed afhalen.

Kanazawa, een stad in het prefectuur Ishikawa aan de noordwestelijke kust van Japan, introduceerde echter recent een nieuw hoogtepunt voor automaten. Bewoners kunnen er de klok rond sashimi kopen. 

Sashimi is een Japans gerecht van zeer verse, rauwe vis of schelpdieren, die met een scherp mes in dunne plakjes gesneden worden. Het feit dat sashimi altijd vers moet zijn, maakte dit in het verleden moeilijk om te aan te bieden met een automaat.

Kosten drukken met 24/7 selfservice

De sashimi-automaten doken het eerst op in Ohmicho Ichiba, het culinair centrum van Kanazawa. Ze dienden aanvankelijk als instrument om klanten sashimi op een contactloze manier te verkopen tijdens COVID-tijden, weet de Japanse krant Nikkei Asia

De automaten bleven echter plakken omdat sashimi-liefhebbers ook ‘s nachts wel eens trek hebben in het populaire gerechtje. Bovendien kunnen handelaren zo hun vis blijven verkopen nadat de winkels sluiten om vijf uur. De selfservice van automaten drukt ook deels de kosten van verkopers.

Geen 4 euro om sashimi uit de muur te halen

Om de sashimi in de automaten vers te houden, wordt het voedsel twee keer per dag, rond 9 uur ‘s ochtends en om 3 uur ‘s middags, vervangen. Mogelijk zullen de uitbaters echter nog vaker hun automaten moeten verversen in de toekomst. “Ze zijn elke dag volledig uitverkocht”, meent Masaru Araki, directeur van vishandelaar Ohguchi Suisan. 

De visboer zegt dat zijn sashimi voor de automaten in de wateren van Ishikawa wordt gevangen en vervolgens handmatig wordt geselecteerd door experten. Buiten de traditionele sashimi, zouden er ook plakjes octopus en diepzeegarnaal te koop zijn.

Het prijskaartje van een pakketje van vier sashimi uit de muur halen? Zo’n 500 yen, ofwel 3,51 euro.

(as)

Meer
Lees meer...