Kleurcodes veranderen vandaag: “Spaanse regio’s en Malta worden rood”

Tijdens een persconferentie gaf het Nationaal Crisiscentrum opnieuw een stand van zaken rond de epidemie in ons land.

De afgelopen week werden er in totaal meer dan 4.000 gevallen vastgesteld in België. “Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe, maar de toename vertraagt verder. Het grootste aantal stellen we nog altijd vast in Antwerpen”, zegt viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. “Buiten Antwerpen zien we het grootste aantal gevallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

Verdubbeling sterfgevallen

Over de verdubbeling van het aantal sterfgevallen gaf de viroloog ook wat toelichting. “Sinds begin deze week is er een forse toename. Driekwart van deze overlijdens betroffen rusthuisbewoners”, stelt Van Gucht. “De toename valt samen met extreme hitte en verhoogde ozonconcentraties. Het is samen dat al deze factoren samen gezorgd hebben voor deze piek in overlijdens. Het is echter nog te vroeg om dat vast te stellen.”

Tot slot ging het nog even over de kleurcodes rond reizen. Om 16 uur past de overheid de codes aan. Bepaalde Spaanse regio’s en Malta worden rood en dus verboden terrein voor de Belgen. “Reizen houdt nog steeds een risico in. Kies in principe groene zones en hou u aan de regels”, waarschuwde Van Gucht nog eens.

Meer
Lees meer...