41-jarige vrouw gaat op zoek naar geschikte spermadonor in nieuwe realityshow: brug te ver?

labor of love moeder spermadonor fox amerika
fox

De Amerikaanse zender Fox pakt uit met een nieuw  realityprogramma Labor of Love. Daarin gaat de 41-jarige Kristy Katzmann niet op zoek naar een nieuw lief, zoals dat bij veel datingshows gaat, maar naar een spermadonor. “Ik hoop dat we aan vrouwen kunnen tonen dat ze niet alleen zijn”, reageert Katzmann. Is dit concept een brug te ver? Volgens Katzmann alvast niet. 

Maar liefst 15 mannen zullen ervoor strijden om de biologische vader te mogen worden van het kind van Kristy Katzmann. Ze is 41 jaar en het is haar grote droom om een gezin te stichten. In de eerste aflevering zal aan de mannen gevraagd worden om een spermastaal af te staan voor analyse in het laboratorium.

“Heb ik wel de juiste beslissing genomen?”, vraagt Stewart Gill, één van de mannelijke deelnemers, zich af in de Amerikaanse krant LA Times. “Je had geen tijd om te wennen. Je ontmoet een prachtige vrouw, en meteen daarna is het tijd voor spermamonsters.”

Katzmann had helemaal geen moeite met al die mannelijke aandacht: “Of je dit nu als man of vrouw doet: iedereen die praat over vruchtbaarheid en baby’s krijgen, stelt zich kwetsbaar op. En om dat dan op tv te doen, vlak nadat ze mij ontmoet hebben. Ik werd in één klap verliefd op alle mannen.”

(Temptation Heikki en Milou voor zoveelste keer uit elkaar ondanks matchende tattoos.)

Traditie van omstreden realityshows

Het is het Amerikaanse televisienetwerk Fox dat met de idee van Labor of Love op de proppen kwam. Eerder lanceerde Fox bijvoorbeeld al de serie Joe Millionaire. Daarin doet een arme man zich voor als een miljonair en gaat hij op date met verschillende vrouwen. Ook I Wanna Marry ‘Harry’ kwam uit hetzelfde huis. In die reeks probeert een lookalike van de Britse prins Harry zijn ware te vinden onder een heleboel Amerikaanse vrouwen die menen dat hij écht de Britse royal is.

(Temptation Island 2020-baby op komst.)

Brug te ver?

fox

Katzmann, de toekomstige moeder, verdedigt het controversiële concept van Labor of Love: “Ik denk dat heel veel vrouwen zich in dezelfde positie bevinden als ik. Dus iets dat in het begin misschien bizar lijkt, is eigenlijk een erg herkenbaar verhaal. En er zit hart en ziel in de show.”

Als dertiger hield Katzmann zich vooral bezig met haar carrière en met reizen. Op haar 37ste trouwde ze, maar het huwelijk werd na amper een half jaar verbroken. “Ik dacht dat het baby-ding wel op zijn plaats zou vallen”, zegt Katzmann. “Ik zou de juiste man ontmoeten en we zouden een familie beginnen. Maar toen ik 40 werd, gingen de alarmbellen af.”

Verliefd worden

Hierna trok Katzmann naar een vruchtbaarheidsspecialist en ging ze andere opties dan de ‘traditionele’ manier uitzoeken om zwanger te raken. Ze dacht al spermadonatie of co-ouderschap. Toen een vriendin haar informeerde over de castingdag van Labor of Love, was ze meteen verkocht.

“Ik stond echt open voor alles”, zegt de 41-jarige Amerikaanse. “Maar ik ging erheen met de instelling dat ik verliefd wilde worden op een man die klaar was om een familie te beginnen. Een reis die we samen zouden kunnen maken.”

Checklist

Fox

De producers zochten kandidaat-vaders hoofdzakelijk via datingsites. Blijkbaar was het niet eens moeilijk om kandidaten voor de show te strikken. “Mannen hebben hun eigen versie van de biologische klok”, zegt één van de kandidaat-vaders. “Niet alle mannen willen een 50-jarige zilveren vos zijn die relaties heeft met 25-jarige meisjes.”

Zich kandidaat stellen is echter niet voldoende. Zo moeten de mannen voldoen aan de lange wensenlijst van Katzmann. Ze zoekt iemand die “een betrokken vader wil zijn, die enthousiast is, vol zelfvertrouwen en integriteit is, die vriendelijk is en veel te geven heeft”. Ze beseft ook dat het niet vanzelfsprekend is om iemand met al die karaktertrekken te vinden via een realityprogramma: “De uitdagingen moeten bepalen wie hier is voor de juiste redenen en wie niet.”

Link met Sex and the City

Fox

Als Katzmann en presentatrice Kristin Davis (Charlotte Goldenblatt uit Sex and the City) een kandidaat niet waardig achten, wordt die naar huis gestuurd. “Ik zie ons samen geen familie beginnen”, zijn de woorden waarmee de mannen uit de show gedumpt zullen worden.

Of ze ondertussen al moeder geworden is, mag Katzmann niet verklappen. Ze blikt alleszins met een positief gevoel terug op de ervaring van het programma: “Ik hoop echt dat we deuren kunnen openen en aan vrouwen kunnen tonen dat ze niet alleen zijn, dat er nog mogelijkheden zijn – maar dat je daarvoor wel buiten de platgetreden paden moet gaan.”

Gesponsorde artikelen