Nieuw te streamen deze week: nieuwe seizoenen van ‘Minx’, ‘Upload’, ‘Élite’, ‘Big Mouth’ en ‘Rick And Morty’, ‘Bodies’ en ‘I Woke Up A Vampire’ zijn nieuw en Disney viert 100e verjaardag met een opgepoetste ‘Snow White And The Seven Dwarfs’

Volgend jaar gaat het Belgische streaminglandschap er alleszins wel anders uit zien. HBO MAX heeft immers aangekondigd dat ze – onder die naam en niet als MAX – in de zomer van 2024 in België zullen lanceren. Wat dat betekent voor Streamz, dat momenteel nog de exclusieve leverancier van HBO is in Vlaanderen, is onduidelijk. Deze week geen nieuwe HBO-titels – het aanbod is nog steeds mager door de voortdurende acteursstaking in Hollywood – maar wél nieuwe seizoenen van vertrouwde titels op zowat alle streamingdiensten, enkele nieuwe titels én een nieuwe versie van Snow White And The Seven Dwarfs.

Series

Vorig jaar schreven we nog over het eerste seizoen van Minx, maar sindsdien heeft de serie er een rollercoaster op zitten. Hoewel de serie al vernieuwd was voor een tweede seizoen, werd die hernieuwing door HBO Max teruggedraaid terwijl de opnames van het tweede seizoen al bijna afgerond waren. Daarop sloegen de makers aan het shoppen, waardoor de serie nu op de Amerikaanse streamingdienst STARZ geland is. Aangezien de series van STARZ bij ons bijna altijd op MGM+ terecht komen (dat als extra optie te nemen is bij Prime Video) verwachtten we de serie daar, maar de twee seizoenen van Minx zijn bij ons, net als het eerste seizoen, nu toch weer te bekijken via Streamz. Begrijpen doen we het niet, maar we zijn wél blij dat ook wij nu het tweede seizoen van deze reeks kunnen bekijken. De reeks draait rond Joyce Prigger (Ophelia Lovibond), een feministe die al jaren droomt van haar eigen magazine. Helaas lijkt er niemand warm te lopen voor haar magazine behalve Doug Renetti (Jake Johnson), een pornoproducer. Aan het einde van het eerste seizoen heeft Joyce haar doel behaald en is ze zelf eigenaar en uitgever van haar magazine. We zijn benieuwd hoe dat verder zal gaan!

Op Netflix pakken ze uit met de Britse reeks Bodies. Wat begint als een doodgewone politiereeks blijkt dan toch iets geheel anders te zijn. Dezelfde moordzaak wordt immers behandeld in vier verschillende tijdsgewrichten – in de huidige tijd (2023), de toekomst (2053) en in het verleden (1941 en 1890) – en door vier verschillende rechercheurs. Tijdens hun onderzoek ontdekt het viertal dat ze te maken hebben met een mysterieuze samenzwering die meer dan 150 jaar omvat.

Nog nieuw op Netflix is I Woke Up A Vampire, een Canadese komische reeks die zich richt op het hele gezin. Hoofdpersonage is Carmie Henley die op haar dertiende verjaardag ontdekt dat ze bovennatuurlijke krachten heeft. Met de hulp van haar beste vriend Kev, een stripliefhebber, ontdekt ze dat ze een Vampling is: half mens, half vampier. Carmie, die geadopteerd is, bevindt zich nu op een reis om het wie, wat, wanneer, waar en hoe van zichzelf te ontdekken. Dat is nogal wat voor een kind dat jongleert met puberteit, de middelbare schoolmusical en een Van Helsing achter haar aan. Carmie wil gezien worden en ze moet zich verstoppen.

Ook Upload, op Prime Video, is terug met een derde seizoen. Deze show van Greg Daniels – de man achter The Office US en Parks And Recreation – is minder bekend dan zijn andere creaties, maar is zeker het bekijken waard. Voor Upload maken we een sprongetje naar het jaar 2033. Het einde van het leven is geen einde meer. Er is immers een techniek uitgevonden waardoor je je hele bewustzijn op het moment van overlijden kan uploaden waarna je de rest van de eeuwigheid nog kan verder leven in een soort van digitale bewustzijnswereld. Wanneer Nathan op zijn 27e onverwacht bij een auto-ongeluk met een zelfrijdende auto gewond raakt, wordt ook hij voor de keuze gesteld in het ziekenhuis: wil hij opereren met de kans dat het misloopt? Of wil hij zijn bewustzijn laten uploaden – tegen betaling uiteraard – en beginnen aan zijn leven in een digitaal hiernamaals? Hij kiest voor het tweede en komt in Lakeview terecht, één van de hoger aangeschreven hemels. Daar maakt hij kennis met Nora, zijn engel van de klantenservice, en stilaan begint hij meer voor haar te voelen. Bij de start van het derde seizoen zijn er twee versies van Nathan, een gedownloade versie in de echte wereld en een versie in Lakeview, en beginnen Nora en hij een relatie tegen de geldende regels in.

Eveneens een onderschatte comedyreeks is Breeders op Disney+. De reeks is intussen aan haar derde seizoen toe en werd bedacht door Martin Freeman, die ook zelf de hoofdrol speelt, en draait rond twee ouders die strijden om het ouderschap te verzoenen met een fulltime carrière, een af te betalen huis en bejaarde ouders die zelf ook meer zorg beginnen te vragen. Freeman baseerde de reeks gedeeltelijk op eigen ervaringen. Aan de start van het derde seizoen is Ally (Daisy Haggard) bezorgd dat ze haar job gaat verliezen en lijdt Paul (Martin Freeman) onder een rugblessure.

https://www.youtube.com/watch?v=45Zwq5vGz4M&ab_channel=JoBloStreaming%26TVTrailers

Netflix heeft ook nog een boel terugkeerders in de aanbieding. Zo is het Spaanse Élite één van de langst lopende series op de streamingdienst, de reeks begint nu aan haar zevende seizoen. Onlangs kondigde Netflix wel aan dat het volgende, en dus achtste, seizoen het laatste zou zijn. In Élite draait het om het leven van elitetieners en staat telkens een moord centraal. Aan het einde van het zesde seizoen zagen we hoe een schietpartij vanuit een zwarte SUV de school op zijn kop zetten. Er wordt dan ook verwacht dat het zevende seizoen hierbij zal aanknopen. In het nieuwe seizoen wil een oud-leerling terugkeren naar de privéschool Las Encinas, zijn Chloe en Carmen geobsedeerd door dezelfde jongen en geeft Sara een sensueel glitterfleest, want onfunctionele seksscènes zijn uiteraard ook nog altijd een onderdeel van Élite.

Ook Rick & Morty begint op Netflix aan zijn zevende seizoen en dat was best een spannende première. Begin dit jaar werd Justin Roiland, de bedenker van deze cartoonreeks en de stemmen van Rick én Morty, immers door verschillende vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, aanranding en huiselijk geweld. Anders dan wat Marvel met Jonathan Majors deed besloot Adult Swim om Roiland meteen te ontslaan. De stemmen van Rick en Morty klinken aan de start van dit seizoen dus lichtjes anders, maar dat is meteen het enige verschil waar de trouwe kijker de verandering aan merkt. De humor is als vanouds even geniaal als geschift: in de eerste aflevering besluit Rick om zijn vriend  Mr. Poopy Butthole te helpen met zijn overmatige alcoholgebruik. Elke maandag volgt een nieuwe aflevering.

Die andere langlopende animatiereeks op Netflix is eveneens aan zijn zevende seizoen en voorlaatste seizoen toe: in de nieuwe afleveringen van Big Mouth staan onze vrienden op het randje van afstuderen, krijgt Andrew testiculaire rust voorgeschreven en wil Jessi erg graag op Leah lijken. In een speciale aflevering bekijken hormoonmonsters Maury en Connie hoe jongeren over de gehele wereld de puberteit doormaken.

Op VRT MAX, tot slot, is Rough Diamonds te bekijken. De reeks die bedacht werd door de maker van het knappe Fauda was al enige tijd op Netflix te bekijken, maar wordt nu dus ook uitgezonden door de openbare omroep. Kevin Janssens speelt Noah Wolfson, een telg uit een Joodse familie die het ultraorthodoxe Joodse milieu jaren geleden de rug heeft toegekeerd. Hij keert terug naar Antwerpen wanneer hij ontdekt dat zijn familie in financiële problemen verkeert. Ondanks de gespannen relatie met zijn ouders, broer en zus, probeert Noah de zaak te redden en de eer van de familie te herstellen. Het is de start van een lawine aan problemen die de familie tegen wil en dank de criminele onderwereld inzuigt.

Films

Disney is 100 jaar geworden en dat willen ze op Disney+ uiteraard ook niet zomaar laten voorbij gaan. In de laatste weken zijn er dus al een flink aantal van de eerste cartoons van Disney op Disney+ gelost, daarin zien we de eerste avonturen van Mickey en Minnie, Pluto, Goofy en Donald Duck, maar ook de verfilming zoals De Drie Biggetjes, Roodkapje en Het Lelijke Eendje. Nu is er ook een 4K-restauratie van Snow White And The Seven Dwarfs (1937) beschikbaar, de eerste animatielangspeler ooit. Bij Disney werktte men drie jaar aan de film en Walt Disney werd bekroond met een ere-Oscar voor de film die erkend werd als “a significant screen innovation which has charmed millions and pioneered a great new entertainment field.”

Verder zijn ze op Disney+ ook niet uit het oog verloren dat we nog steeds in spooky season zitten en dus is ook Appendage aan de streamingdienst toegevoegd. Die draait rond de modeontwerpster Hannah die met een grote zelftwijfel kampt. Deze slopende gedachten maken haar fysiek ziek tot ze zelfs een aanhangsel ontwikkelt. Terwijl haar gezondheid erop achteruitgaat, wordt deze sterker en voedt het haar negatieve gedachten. Haar relaties met haar vriendje, beste vriendin en ouders lijden hier dan ook onder.

Op Streamz Premium+ is Tom Hanks te zien als norse buurman in A Man Called Otto, een remake van het Zweedse origineel uit 2015, dat op zijn beurt gebaseerd werd op de gelijknamige roman uit 2012 van de Zweedse Fredrik Backman. Otto Anderson is een norse weduwnaar die alleen plezier beleeft aan het bekritiseren en veroordelen van zijn geërgerde buren. Wanneer een levendig jong gezin naast hem komt wonen, groeit hij – in eerste instantie tegen zijn zin – naar de hoogzwangere Marisol en haar gezin toe.

Op Netflix is een nieuwe film van Nederlandse makelij toegevoegd, Crypto Boy. Het verhaal speelt zich in Amsterdam Oost af, waar de jonge bezorger en sjacheraar Amir van een betere toekomst droomt. Voorlopig komt hij niet verder dan bestellingen rond te fietsen voor Burrito, het slechtlopende Mexicaanse restaurant van zijn vader Omar. Tot Amirs frustratie lijkt zijn koppige vader doof voor zijn ideeën om het oude Burrito te moderniseren. Omar, op zijn beurt, ziet in zijn zoon een onverantwoordelijke nietsnut die nog lang niet in staat is de zaak van hem over te nemen. Wanneer een groot vastgoedbedrijf het huizenblok opkoopt en de huur verdubbelt komen vader en zoon steeds meer tegenover elkaar te staan en dreigen ze het restaurant en hun woning definitief te verliezen.

En tot slot ook nog Old Dads, een komedie die nieuw is op Netflix en werd geregisseerd en geschreven door de bekende komiek Bill Burr. Jack en zijn twee beste vrienden worden op latere leeftijd vader. Ze besluiten daaropvolgend hun bedrijf te verkopen. De koper blijkt een millenial te zijn. Het drietal merkt weldra dat ze uit de pas lopen terwijl ze worstelen om door een veranderende wereld van cultuur, carrière en vaderschap te navigeren. Voor die paar mensen die Boomer relevante televisie vonden.

Docu

Op Apple TV+ zetten we ons maar wat te graag voor The Pigeon Tunnel, een documentaire die stil staat bij het leven van David Cornwell. Die naam zegt niet al te veel, maar dat is de geboortenaam van de voormalige spion die in de literaire wereld bekend werd onder het pseudoniem John Le Carré. Deze documentaire bevat een openhartig interview – het laatste dat de man bij leven gaf – over de invloeden die Le Carré heeft meegenomen uit het leven van zijn vader, die als oplichter door het leven ging. In flink 90 minuten worden zes decennia doorgefietst. The Pigeon Tunnel bevat ook zeldzame archiefbeelden en dramatische anekdotes. Het verhaal speelt zich af tegen de stormachtige achtergrond van de Koude Oorlog en strekt zich uit tot in het heden. Le Carré zelf stierf eind 2020, deze documentaire werd gebaseerd op zijn enige autobiografische werk uit zijn carrière: The Pigeon Tunnel: Stories From My Life dat in 2016 verscheen.

Een nieuwe documentaire op Prime Video is Silver Dollar Road. De titel van de film is ontleend aan de naam van het landgoed van een Afro-Amerikaanse familie in North Carolina die al tientallen jaren wordt lastiggevallen door projectontwikkelaars die hun eigendom bij het water willen afpakken. Familieleden beschrijven het als een idyllische plek waar ze de kost kunnen verdienen met vissen en het verbouwen van hun eigen voedsel terwijl ze zich afzonderen van het geweld van de blanke overheersing.

Op Netflix, tot slot, is de tweedelige misdaaddocumentaire Last Stop Larrimah te zien. Larrimah is een stadje dat diep verscholen ligt in de uiterst dunbevolkte Australische outback. Larrimah telt welgeteld elf (excentrieke) inwoners. Op 16 december 2017 verdwijnt Paddy Moriarty op mysterieuze wijze. Niemand weet waar de zeventigjarige Ierse drinkebroer is gebleven, maar erg rouwig lijken ze daar ook niet om. Daarop worden de overgebleven bewoners verdachten en wordt een lange geschiedenis van onderlinge strijd onthuld.

Meer
Lees meer...