‘Nuestras Madres’ wordt de Belgische Oscarinzending dit jaar, de film verschijnt bij ons pas dit najaar

Een comité bestaande uit zes Nederlandstalige en zeven Franstalige filmprofessionals heeft beslist: dit jaar zal Nuestras Madres proberen om voor België een Oscarnominatie te versieren in de categorie Beste Buitenlandse Film.

De film, die bij ons nog moet uitkomen, is het langspeelfilmdebuut van de Belgisch-Guatemalteekse regisseur Cesar Diaz. Nuestras Madres (Our Mothers, in het Engels) won eerder al de Caméra d’Or op het voorbije Festival van Cannes. De film werd al voor talrijke festivals genomineerd en is aan verschillende landen verkocht.

Waarover gaat het?

Het verhaal speelt zich af in Guatemala in 2018. Het proces tegen de militairen die verantwoordelijk waren voor de burgeroorlog is er in volle gang. Getuigenissen worden afgenomen bij talloze slachtoffers.

Ernesto, een jonge antropoloog van de medisch-juridische dienst, heeft als taak om de doden te identificeren. Op een dag, terwijl hij naar het verhaal van een oude vrouw aan het luisteren is, gelooft Ernesto een spoor te vinden dat hem naar zijn vader kan leiden, een guerrillastrijder die verdween tijdens de oorlog. Ernesto stort zich halsoverkop in het dossier.

Nuestras Madres zal dit najaar uitgebracht worden in België. De 92e Oscaruitreiking vindt plaats op 9 februari 2020 in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Meer
Lees meer...