Op citytrip naar Istanbul, de stad waar twee continenten samenkomen

De stad Istanbul is dé aanrader als je een citytrip wil doen die buiten je comfortzone ligt. De stad is doorheen de geschiedenis de hoofdstad van drie verschillende grote Rijken geweest: het Romeinse, het Byzantijnse en het Ottomaanse Rijk. En dat is niet voor niets geweest, ontdek hier de parels van Istanbul. 

1. De Hagia Sophia/Aya Sofia

De Aya Sofia werd aanvankelijk gebruikt als kathedraal en was lange tijd de allergrootste ter wereld. Qua vorm is ze de basis voor alle andere moskeeën in Turkije. Vooral de koepel van het gebouw komt bij elke andere moskee voor. Op dit moment wordt de Aya Sofia gebruikt als museum, al wordt er wel duchtig over gediscussieerd om het terug tot moskee te benoemen.

De Aya Sofia straalt warmte en macht uit, wat ook de bedoeling is. Ze werd immers gebouwd in Constantinopel, de oude naam van Istanbul, dat lange tijd de hoofdstad was van drie grote rijken. Het gebouw staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, vanwege zijn indrukwekkende architectuur, geschiedenis en schoonheid.

2. De Blauwe Moskee en de Hippodroom

Het eerste dat je over de Blauwe Moskee moet weten, is dat ze grijs is aan de buitenkant. Dus als je op zoek gaat naar een blauwe moskee, zal je die waarschijnlijk niet vinden. Het zijn namelijk de tegels binnenin die blauw gekleurd zijn. Voor je de Blauwe Moskee binnengaat word je verplicht je knieën en schouders te bedekken én moet je je schoenen uitdoen. Hierdoor ruikt het vanbinnen niet altijd even fris …

De Blauwe Moskee ligt tegenover de Aya Sofia en werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed I, hierdoor is de officiële naam van de moskee ‘Sultan Ahmetmoskee’. Aan de Blauwe Moskee grenst de Hippodroom. Dit zijn de indrukwekkende tuinen die in oppervlakte even groot zijn als de moskee zelf. In het Turks wordt de Hippodroom Meydani genoemd, wat ‘plein der paarden’ betekent. De Hippodroom werd immers gebruikt als renbaan voor paarden.

Dit was de buurt waar in 2016 tien doden vielen tijdens een bomaanslag.

3. De Bosporus

De Bosporus is een zeestraat waarbij de stad Istanbul aan beide kanten ligt. Met andere woorden: Istanbul wordt letterlijk in twee gekapt, met aan de ene kant de Aziatische kant en aan de andere kant de Europese kant. Terwijl de Europese kant bruist van de gezellige boulevards, kleine steegjes, kleurrijke kraampjes en vriendelijke mensen, is de Aziatische kant eerder ingetogen.

De Bosporus is 32 kilometer lang en op zijn smalst zo’n 698 meter. Toch indrukwekkend dus. Daarnaast is er veel natuur te zien langs de rivier en kan je op een goede dag dolfijnen zien. Natuurlijk is de kans dat dit in het gebied van Istanbul gebeurt, eerder klein. Maar dat neemt de waarde van de Bosporus zeker niet weg.

Als je de sfeer zelf wil opsnuiven is de Bosporus-tour per boot zeker een aanrader. Voor 25 euro ga je heen en terug onder begeleiding van een gids. Het is een rit van twee uur die twee keer per dag uitvaart. Wie liever een korte overzet neemt, kan dit doen voor 2,60 euro, elke 20 minuten.

4. Voetbal

In Istanbul speelt voetbal een zeer belangrijke rol. Drie grote clubs hebben de stad als thuisbasis: Galatasaray SK, Beşiktaş JK en Fenerbahçe SK. Tussen de drie clubs heerst een sterke rivaliteit die vaak tot uiting komt wanneer er een derby gespeeld wordt. Bij deze wedstrijden tussen voetbalploegen uit dezelfde stad, lopen de spanningen ook bij de fans enorm op. Als inwoner van Istanbul kies je dan ook vaak voor één van de drie voor de rest van je leven.

Op dit moment is Galatasaray de ‘grootste’ van de drie. Hun fanbasis is groter en zij hebben ook al een aantal overwinningen meer op de teller staan. Zo wonnen ze de UEFA beker (nu UEFA Europa League) en de UEFA Super Cup in het seizoen 1999-2000 en werden ze al 21 keer landskampioen in Turkije, van 1959 tot nu. Galatasary heeft zijn eigen tv-station, eiland en universiteit.

Voor de voetbalfans: je kan de stadions van de drie voetbalploegen bezoeken. Info kan je vinden op de website van Galatasaray, Beşiktaş JK en Fenerbahçe SK.

5. Om de sfeer op te snuiven

Istanbul is natuurlijk meer dan enkel historische gebouwen en voetbal. Wandel gewoon eens rustig door het centrum van de stad en laat je overspoelen door de vele kleurrijke kraampjes vol juwelen, souvenirs, parels en pracht.

In verschillende winkeltjes kan je prachtige lampjes kopen die vervaardigd zijn uit mozaïekstenen en de ruimte een warme gloed geven. Wie wat uitgebreider wil shoppen kan terecht in de Grand Bazaar, waar je niet genoeg ogen hebt om alles te kunnen bekijken.

’s Avonds kan je gaan dineren op een rooftop, met zicht over de hele stad, of kan je je neervlijen op de zachte zetels bij de vele restaurantjes in de kleine zijstraatjes. Als dessert kan je de heerlijk zoete, Turkse lekkernijen, baklava genoemd, proeven. Daar krijg je vaak nog een klein kopje verse muntthee bij.

Daarnaast zijn de mensen enorm vriendelijk en staan ze altijd klaar om je te helpen. Natuurlijk moet je wel onthouden dat ze iets willen verkopen en moet je als vrouw wel blikken kunnen verdragen als je in short en t-shirt over straat loopt wanneer het goed weer is. Uiteindelijk is het wel een andere cultuur.

Turkije staat bekend om zijn waterpijpen, en dat zie je ook heel duidelijk in Istanbul. Verschillende cafés bieden naast drankjes ook waterpijpen in alle smaken denkbaar aan. Aarzel zeker niet om eens een smaakje uit te proberen.

Meer
Lees meer...