Je pintje wordt morgen misschien flink duurder

De btw-tarieven in de horeca keren morgen terug naar oude, hogere niveaus. De tijdelijke verlaging van de btw, een steunmaatregel uit de coronacrisis, loopt immers ten einde. De grote vraag: zullen de cafés en restaurants de tariefverhoging afwentelen op de consument?

De horeca kon sinds mei genieten van het verlaagde btw-tarief van 6 procent, zowel voor dranken als voor maaltijden. Theoretisch kon dat geleid hebben tot lagere prijzen voor de consument, maar in de praktijk bleven de prijzen constant of stegen ze zelfs. De horeca-uitbaters gebruikten de steunmaatregel van de regering-De Croo vooral als welgekomen bijkomende financiële buffer bij de stapsgewijze heropstart na de lockdowns.

Om middernacht loopt de steunmaatregel echter af. De btw-tarieven gaan weer naar 12 procent voor voeding ter plaatse en 21 procent voor dranken (zowel alcoholische als non-alcoholische), de gebruikelijke tarieven.

Van 3 naar 3,4 euro?

Sommige uitbaters hebben al aangekondigd dat ze btw-verhoging deels of volledig zullen doorrekenen aan de eindklant. Dat kan leiden tot vrij forse prijsstijgingen. Bij een volledige doorrekening zou een pintje dat vandaag 3 euro kost, morgen 3,42 euro kosten. Op de basisprijs van 2,83 euro wordt dan immers geen 6 procent, maar 21 procent btw aangerekend.

De uitbaters zijn uiteraard niet verplicht om hun prijzen op te trekken. Sommigen beloven de prijzen constant te houden, ook al heeft dit tot gevolg dat hun winstmarge weer slinkt. Maar gezien de snel oplopende energieprijzen en de stijgende aankoopkosten voor drank en voeding, kan verwacht worden dat een aanzienlijk deel van hun collega’s minstens gedeeltelijk de btw zal doorrekenen.

Verscheidene horeca-uitbaters pleiten ervoor om de aflopende verlaging naar 6 procent te behouden en permanent te maken. Dat zou de sector op structurele wijze meer financiële ademruimte en groeikansen geven, is hun redenering. Het is echter zeer de vraag of de federale regering daar oren naar heeft. De gevolgen voor de begroting zijn niet te onderschatten.

Volgens de federatie Horeca Vlaanderen kwam de tijdelijke btw-verlaging neer op een transfer van 730 miljoen euro van de staat naar de horeca-ondernemers.

(am)

Meer
Lees meer...