Schattig: Planckendael verwelkomt neushoornbaby na 16 maanden zwangerschap

Babyneushoorn in Planckendael
Zoo Planckendael

Mooie beelden uit de zoo van Planckendael: de Indische neushoorn Karamat is er donderdag bevallen van een gezonde dochter. Het jong heeft nog geen naam, maar het staat wel al vast dat die met de letter v zal beginnen. De zwangerschap duurde ongeveer 16 maanden, maar de bevalling was op 5 minuten achter de rug.

Zestien maanden. Zo lang duurt het voor Indische neushoorns om een jong op de wereld te zetten. De flinke dochter weegt 60 kilo en stelt het helemaal goed. Voor het koppel van Karamat en Gujurat is het de tweede keer dat ze ouders worden van een jong. Eerder al werd Qabid geboren in 2015.

Bevalling van vijf minuten

De bevalling zelf daarentegen duurde slechts vijf minuten. De verzorgers konden alles live volgen. “Vaak zoeken de dieren een besloten plekje op in het holst van de nacht. Het was prachtig om het te kunnen meemaken. De bevalling ging echt super vlot”, vertelt verzorgster Jolien.

Een naam voor het neushoornvrouwtje is er nog niet, maar die zal zoals alle nieuwe dierennamen in het jaar 2020 beginnen met een V. Bij mooi weer zal de kersverse familie al in het buitenverblijf te zien zijn.

Geen hoorn

baby neushoorn Planckendael
Zoo Planckendael

Het dier heeft nog geen kenmerkende hoorn. “Dat is heel normaal voor een pasgeboren neushoorn”, zegt verzorgster Jolien. “Per jaar groeit de hoorn zo’n zeven centimeter. Die blijft niet groeien natuurlijk, want door al het avontuur slijt die ook snel af. Gemiddeld wordt de hoorn bij een volwassen dier 60 centimeter lang.”

Van de Indische neushoorn leven er nog maar 2.200 exemplaren in het wild. De soort komt voor in India en Nepal maar is nog steeds vaak het slachtoffer van stroperij.

Gesponsorde artikelen