Oostenrijkse politie geeft boete van 500 euro aan man die “bewust” scheet laat in hun richting

In Wenen in Oostenrijk heeft een man een boete van 500 euro gekregen omdat hij een luide schiet liet in de richting van de politie. De boete komt er voor “het beledigen van het openbaar fatsoen”. De man kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing.

De boete kwam er na een incident op 5 juni op bij Bennoplatz in Wenen, meldt de krant Oesterreich. Op Twitter deelde iemand ook de boete die de man thuis had gekregen en die via Reddit publiekelijk was gemaakt. Daarop valt de volgende uitleg te lezen: “Je hebt de openbare orde verstoord door een wind te laten ontsnappen voor politieagenten.”

Uitleg politie

In een reactie onder de tweet geeft de Weense politie meer uitleg over de precieze omstandigheden van het incident. “Natuurlijk wordt niemand beboet die per ongelijk ‘iets laat vliegen’. De man gedroeg zich vooraf echter provocerend en werkte niet mee. Daarop stond hij op een bank in het park, keek naar de ambtenaren en liet opzettelijk een enorme wind in hun directe omgeving … en onze collega’s zijn nogal terughoudend op het vlak van scheten”, valt daar te lezen.

Elders beklemtonen ze dat de boete er kwam door de eerdere incidenten en het respectloos gedrag van de man naar de agenten toe. De wind was dus enkel de druppel die de emmer deed overlopen. “Politieofficieren in Wenen en elders moeten en zullen zo’n gedrag niet tolereren”, valt te lezen.

Betalen, celstraf of beroep

Als de man de boete niet betaalt, riskeert hij volgens Newsweek een celstraf van vijf dagen. Hij kan er ook voor kiezen om tegen de beslissing in beroep te gaan, als hij de boete niet zou aanvaarden.

Meer
Lees meer...