Plannen om Premier League te hervatten in mei

Mohamed Salah
isopix

In Engeland zijn ze volop de hervatting van het 28ste seizoen in de Premier League aan het plannen. De wedstrijden zouden achter gesloten deuren doorgaan vanaf mei tot en met 12 juli. Met de hervatting van het seizoen hopen ze een geldboete en mogelijke juridische vervolgingen te vermijden.

Met de komst van het coronavirus zijn alle wedstrijden in de Premier League, de hoogste Engelse competitie, uitgesteld. Die hervatting werd al twee keer opgeschort (op 4 en op 30 april) maar nu hopen ze dat de competitie opnieuw van start kan gaan.

Wat zijn de voordelen?

Indien de competitie definitief wordt stopgezet voor dit seizoen, kunnen televisiediensten de clubs een geldboete opleggen van 855 miljoen euro. Dit komt omdat de televisiediensten een contract van een jaar hebben en dat loopt op zijn eind 31 juli. Indien ze het seizoen niet hervatten, zouden sommige clubs moeilijkheden kunnen krijgen met het uitbetalen van hun spelers.

EPA-EFE/ANDY RAIN

Volgens de plannen zou de eerste wedstrijd doorgaan in het eerste weekend van mei, de laatste wedstrijd zou plaatsvinden op zondag 12 juli. Doordat de geplande start in mei ligt, hebben de clubs voldoende tijd om hun team voor te bereiden. Zo kunnen ook de zwakkere spelers weer op krachten komen.

Ziekteverzekering

Een aantal clubs zijn verzwakt en sommige spelers zijn ziek. Daarover onderhandelen de clubs nu onderling. Zo zouden ze de teams kunnen uitbreiden naar maximaal 29 spelers in plaats van 25. Op die manier kunnen ze een zieke speler vervangen en meer afwisselen.

De spelers zelf motiveren om terug mee te spelen is moeilijk, omdat ze bang zijn voor het virus. Ze kregen te horen dat hun ziekteverzekering, die hen 5.000 pond per jaar kost, niet geldt voor het COVID-19 omdat dit geen kritieke ziekte is.

Toekomstplannen

Vrijdag zitten de twintig clubs samen om een akkoord te bereiken. Hun voorstel zal uiteraard goedgekeurd moeten worden door de verschillende instanties van de volksgezondheid en de regering. Die laatste wil alvast dat de competitie hervat wordt, maar dan moeten ze wel rekening houden met de maatregelen in verband met het coronavirus.

De wedstrijden zouden dan uiteraard achter gesloten deuren gespeeld worden, zonder publiek en zonder media. De opnames zouden met zo weinig mogelijk mensen doorgaan.

Gesponsorde artikelen