Reddingsactie Thaise voetballertjes in grot wordt verfilmd

Thaise reddingsactie
EPA

Je kan het je waarschijnlijk nog herinneren. In 2018 kwam een Thaise voetbalploeg met kinderen vast te zitten in een grot. Door het slechte weer was het een moeilijke opgave om hen te bevrijden. Maar dat lukte en nu wordt deze reddingsactie verfilmd.

Heel de wereld volgde de verschillende pogingen om de jonge voetballers te bevrijden uit een Thaise grot. Uiteindelijke slaagde het reddingsteam daarin. Al snel doken er toen geruchten op over een mogelijke verfilming van het heldhaftige verhaal. Deadline kwam nu te weten dat er werkelijk een film komt.

Wild Boar

Als je in de zomer van 2018 zelf even onder een steen leefde, dan leggen we kort even de gebeurtenis uit die toen wereldwijd in de belangstelling stond. Op zaterdag 23 juni 2018 raakte de Thaise voetbalploeg Wild Boar, met jongens tussen de 11 en 16 jaar oud, en hun 25-jarige trainer in de grot Tham Luang vermist. Door de hevige regenbuien die er toen waren, kwam een groot deel van de grot onder water te staan. Pas na negen dagen zoeken, ontdekten duikers de groep op vier kilometer van de ingang, waar ze samen en in leven vastzaten.

De jongens konden niet zwemmen, waardoor ze niet in staat waren om zelfstandig de grot te verlaten. Door de nauwe gangen en de sterke stroming van het water was de Thaise grot zelfs voor de ervaren duikers moeilijk toegankelijk. Na twee weken werd de jonge voetbalploeg eindelijk bevrijd.

Free Solo-regisseurs

Deadline liet weten dat de filmmakers Jimmy Chin en Chai Vasarhelyi van de Oscarwinnende documentaire Free Solo de film gaan regisseren. Wes Tooke, die eerder al Midway en Colony maakte, zal het script schrijven.

Over de mankracht tijdens de reddingsoperatie valt er alvast genoeg te vertellen. Bij de reddingsoperatie waren meer dan 10.000 mensen betrokken, waaronder meer dan 100 duikers, tientallen reddingswerkers, 900 politieagenten en 2.000 soldaten. Ook waren er toen tien politiehelikopters, zeven ambulances, meer dan 700 duikflessen en meer dan een miljard liter opgepompt water uit de grotten nodig om de jonge voetballers te bevrijden. Tijdens en na de reddingsoperatie lieten twee mensen het leven.

Gesponsorde artikelen