Bedreigde roze slak overleeft bosbranden

'Mount Kaputar pink slug'
'Mount Kaputar pink slug' Credit: Michael Murphy / NPWS

Australië wordt nog steeds geteisterd door bosbranden, er zijn al meer dan 1 miljard dieren overleden. Maar een wel heel speciale slak overleefde de bosbranden. Voordien waren experten bezorgd over de toekomst van hun felgekleurde vriend.

De Mount Kaputar pink slug is een felroze slak die je alleen kan terugvinden op één bepaalde berg in Australië. Deze berg is het overblijfsel van een uitgestorven vulkaan die 18 miljoen jaar geleden actief was. In oktober trokken de bosbranden op richting de top van de berg. Wetenschappers waren bezorgd over de toekomst van de roze slak. De brand op de Kaputar duurde meer dan zes weken.

Mount Kaputar

Op 25 januari kwamen de Australische parkopzichters met goed nieuws. Er waren levende slakken teruggevonden. De roze beestjes zijn opgemerkt na een regenbui en waren met een 60-tal in goede gezondheid.

In positive news, the eye-catching bright pink Mount Kaputar slug has survived the recent bushfires, with about 60…

Geplaatst door NSW National Parks and Wildlife Service op Zaterdag 25 januari 2020

Beschermd gebied

De berg staat bekend voor zijn slakken, vele soorten vind je alleen daar. Zo zijn er zelfs kannibalen. Deze roofdieren volgen het spoor van andere slakken en naaktslakken om hen aan te vallen. In 2013 heeft Australië hier dan ook een beschermd gebied van gemaakt.

De Mount Kaputar pink slug is trouwens geen kleintje. Hij kan wel tot twintig centimeter lang worden, de lengte van je hand. Een deel van de slakken overleefde, maar ongeveer 90 procent van de populatie haalde het niet.

Gesponsorde artikelen