Sommige vrouwen ervaren menstruatie-armoede, Duitsland schaft luxetaks af

Duitsland heeft de taksen op tampons geschrapt. Dat deed het land naar aanleiding van een stemming in het Duits parlement eerder deze week. Daardoor worden tampons niet langer gezien als een luxegoed.

In sommige landen worden tampons nog aanschouwd als een luxeproduct. Daardoor vallen ze in een hogere belastingschijf. In Duitsland was dat ook het geval. Daardoor moest je maar liefst 19 procent btw betalen op tampons, terwijl andere producten zoals bloemen en boeken in een lagere schijf vielen.

Luxeproduct

Door die taks werden tampons, maandverband en menstruatie cups een vijfde duurder. Zelfs treintickets vielen sneller onder een lagere belastingschijf dan de vrouwelijke hygiëne.

Daardoor kwamen er natuurlijk veel petities zodat de belastingen omlaag zouden gaan. Er werd zelfs een petitie opgestart die meer dan 200.000 handtekeningen bij elkaar kreeg. Daar gaf het Duitse parlement uiteindelijk ook gehoor aan. Donderdag werd de wetgeving aangepast waardoor tampons niet langer een luxegoed zijn.

menstruatiecup
iStock

Vanaf 1 januari zal de prijs ook naar beneden gaan. Zo betaal je dan nog 7 procent btw op maandverband, tampons en menstruatie cups. Daardoor vallen die producten niet meer onder de categorie ‘luxeproduct’, waar nu sigaretten en alcohol onder vallen.

Ook bij ons vielen producten voor de vrouwelijke hygiëne lang onder de categorie ‘luxeproduct’. Pas in 2018 werd in België de wetgeving aangepast. Daardoor bedraagt de btw bij ons nu ook 6 procent in plaats van 21 procent vóór 2018.

Nederland

Bij onze noorderburen in Nederland duikt er ook zo’n dergelijk probleem op. Daar is er sprake van menstruatie-armoede. Dat houdt in dat sommige vrouwen gewoonweg het geld niet hebben om maandverband of dergelijke te kopen tijdens hun menstruatie. Daardoor moeten ze hun toevlucht zoeken tot toiletpapier of andere absorberende materialen. Maar het kan ook erger, zo blijven sommige vrouwen noodgedwongen thuis tijdens hun menstruatieperiode.

Plan Nederland deed ook een bevraging rond menstruatie-armoede. Dat deed de organisatie bij duizend meisjes tussen de 12 en 25 jaar oud. Daaruit blijkt dat negen procent van de vrouwen problemen hadden met het kopen van tampons of maandverband. Meer dan de helft van de vrouwen gaf ook aan dat menstruatie-producten te duur zijn.

Meer
Lees meer...