De Verenigde Staten hebben tegen een resolutie van de Verenigde Naties gestemd om het uitvoeren van de doodstraf wegens homoseksualiteit te verbieden. Toch werd het verbod, waarvoor onder andere België de resolutie indiende, in de VN-Mensenrechtenraad goedgekeurd. Twaalf andere landen stemden ook tegen, waaronder China, Irak en Saoedi-Arabië.
Twee VN-amendementen van Rusland, waarin stond dat de doodstraf niet noodzakelijk een schending van de mensenrechten inhoudt en dat de doodstraf niet altijd foltering is, kregen steun van de VS. De amendementen werden geweigerd. Saoedi-Arabië diende ook een amendement in dat stelde dat landen het recht hebben om hun eigen wetten en straffen uit te vaardigen. Bij de stemming onthield Washington zich. Volgens de internationale holebiorganisatie ILGA waren die amendementen “een poging om de impact van het verbod te verslappen”. Dat schrijft de Britse krant The Independent.
Onder andere België diende een resolutie in om het uitvoeren van de doodstraf wegens homoseksualiteit te verbieden. Er stemden dertien landen tegen, waaronder de VS, China en Saoedi-Arabië. Toch werd het verbod goedgekeurd met 27 van de 47 stemmen in de VN-Mensenrechtenraad.
Nog steeds in gebruik in zes landen
Momenteel zijn er nog zes landen waar homoseksuelen de doodstraf riskeren: Saoedi-Arabië, Iran, Soedan, Yemen, Nigeria en Somalië. Ook in de IS-gebieden in Irak en Syrië wordt de doodstraf wegens homoseksualiteit toegepast. In vijf andere landen staat technisch gezien ook de doodstraf op homoseksualiteit, maar deze wordt nooit uitgevoerd.
“Het is abnormaal dat honderden miljoenen mensen in landen wonen, waar ze geëxecuteerd kunnen worden omwille van de persoon van wie ze houden”, zegt ILGA-directeur Renato Sabbadini. “Dit is een historisch moment waarop de internationale gemeenschap publiekelijk onderstreept dat er een eind moet komen aan deze gruwelwetten”.
VS geeft uitleg
Volgens Heather Nauert, de woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de persberichten hierover “misleidend”: “De VS is teleurgesteld om tegen deze resolutie te moeten stemmen. We hadden gehoopt op een evenwichtige en inclusieve resolutie die de standpunten van staten die de doodstraf nog toepassen, zoals de VS, beter zou weerspiegelen. De VS stemden tegen deze resolutie omdat de doodstraf in alle vormen veroordeeld wordt en omdat die oproept om de doodstraf uiteindelijk af te schaffen.” Nauert benadrukt dat de VS de toepassing van de doodstraf veroordeelt “voor gedragingen zoals homoseksualiteit, godslaster, overspel en afvalligheid”.
De dertien staten die tegen de resolutie stemden, zijn Botswana, Burundi, Egypte, Bangladesh, China, India, Irak, Japan, Qatar, Saoedi-Arabië, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. De resolutie werd ingediend door acht landen: België, Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Moldavië en Zwitserland. Onder meer het Verenigd Koninkrijk, Congo, Kirgizië en Bolivië steunden de resolutie.