Weer sneuvelt PS-kopstuk: Targnion, burgemeester die lezing Francken in Verviers liet ontsporen

De hele affaire rond Nethys blijft maar miserie veroorzaken voor de PS. De Luikse afdeling laat zich niet makkelijk temmen.

Wat gebeurt er precies? Muriel Targnion, de PS-burgemeester van Verviers, moet aftreden als voorzitster van Enodia. Dat is de structuur boven Nethys, waarin alle Luikse gemeenten en de provincie zitten, de aandeelhouders dus. Maar als voorzitster weigerde Targnion, één van de sterkhouders van de PS in de provincie Luik, haar copain Stéphane Moreau, de grote baas van Nethys, ex-PS en voormalig burgemeester van Ans, te laten vallen. En daar betaalt ze nu de prijs voor: de PS, maar zeker ook coalitiepartners Ecolo en MR, wilden haar niet langer laten zitten.

De details: Targnion daagde uit. Woensdagavond op de RTBF en donderdagochtend nog eens op RTL, herhaalde ze haar verdediging voor Moreau. De top van Nethys had volgens haar “niets mis gedaan”, en had ook recht op een royale verbrekingsvergoeding, als ze zouden worden ontslagen: 500.000 euro per kop, of 2,5 miljoen euro in totaal. Bovendien, zo stelde ze, is er een verslag van de revisoren én van de advocaten van Enodia, die haar en het management van Nethys gelijk geven. Maar, nog beter, ze had naar eigen zeggen dat verslag “niet nodig, want ik had de intieme overtuiging dat alles correct was verlopen”. Ze onderstreepte ook nog eens dat er “geen belangenconflicten”, waren, ook al probeerde Moreau aan zichzelf en z’n kompaan François Fornieri een energiebedrijf van Nethys voor een schamele 2 euro te verkopen.

De reactie: Elio Di Rupo (PS) had plots z’n coalitiepartners in z’n nek, met dank aan z’n partijgenote Targnion. Plus z’n eigen minister van Lokale Besturen Pierre-Yves Dermagne (PS) werd ook helemaal belachelijk gemaakt. Het resultaat: Targnion moet opstappen als voorzitter, alweer een kopstuk sneuvelt.

De reactie (bis): Maar bij Ecolo kookten de potjes toch over. De oude cultuur van de PS was/is helemaal niet dood, zo is de overtuiging. Gisteravond laat blokkeerden de groenen lange tijd de aanstelling van een nieuw trio bij Nethys. Dat trio, Bernard Thiry, Jean-Pierre Hansen en Laurent Levaux, was voor hen nog te veel “business as usual“. Uiteindelijk bonden ze in, maar het incident toont hoe diep de spanningen gaan.

The big picture: Ecolo wilde echt schoon schip maken, met een “andere aanpak” Wallonië gaan besturen met de PS. Maar die kampt met haar demonen uit het verleden, zeker in de Luikse afdeling. Figuren als Stéphane Moreau lijken maar niet te willen verdwijnen. Bijzonder vervelend voor de PS, die net dacht dat ze de strijd met de PTB, communistisch en zwaar anti-establishment, een stuk gewonnen had. Maar hoe meer Nethys-lijken er uit de kast vallen, hoe meer de partij van Raoul Hedebouw (PTB) opnieuw zal vooruit gaan in peilingen.

Pikant detail: In Vlaanderen maakte Targnion naam door als burgemeester allerlei rellen toe te staan, en zelfs aan te wakkeren, toen N-VA-politicus Theo Francken in februari dit jaar kwam spreken op een lezing. De wagen van Francken raakte daarbij stevig beschadigd. Later veroordeelden politierapporten van de federale politie én de lokale eenheden scherp de houding van de PS-burgemeester.

Gesponsorde artikelen