Westnijlvirus rukt op en eist doden in Europa: ziekte wordt verspreid door muggen

Westnijlvirus rukt op en eist doden in Europa: ziekte wordt verspreid door muggen

In Noordwest-Italië zijn drie mensen om het leven gekomen, nadat ze besmet waren met het westnijlvirus. Dat wordt verspreid door muggen. Ook in Griekenland zijn deze week twee doden geteld, terwijl een pak andere mensen in het ziekenhuis zijn opgenomen met symptomen.

Tussen 27 juli en 3 augustus zijn zeker 55 patiënten met het virus in de Europese Unie geteld, zo berekende het Europese Centrum voor preventie en controle van ziekten (ECDPC). Bij 80% van de mensen die besmet raken, vertoont het virus geen symptomen. Een kleine 20% heeft lichte symptomen, en minder dan 1% krijgt last van ernstige symptomen in het centrale zenuwstelsel. Symptomen zijn onder andere hoofdpijn, hoge koorts, een stijve nek, verlies van bewustzijn, verwardheid, bibberen en zelfs een coma. Ook hersenvliesontsteking kan hierdoor ontstaan.

Vooral mensen ouder dan 50 jaar behoren tot de risicogroep. Begin deze maand stierf in Verona een 79-jarige man, nadat hij besmet werd. Donderdag stierven twee mensen in de regio van Ferrara. Ze waren 69 en 86 jaar. En ook de Griekse slachtoffers waren allebei bejaarden van 80 jaar.

Ziekte rukt op

De muggen worden bestreden, maar mensen in de getroffen streken krijgen wel de raad om zich wat te beschermen. Vooral buitenshuis zijn we heel kwetsbaar voor muggenbeten, en dus moeten ze best iets insmeren en letten op welke kleren ze dragen. De muggen hebben het virus doorgaans zelf gekregen door contact met wilde vogels. Het virus werd in 1973 ontdekt in Uganda. Er bestaat nog geen vaccin tegen het westnijlvirus.

Uitzonderlijk is deze uitbraak niet, want ook vorig jaar zijn in Griekenland vijf doden gevallen. De ziekte duikt echter in verschillende landen op, zoals Hongarije, Roemenië en Servië. Het virus zag je vroeger nauwelijks in gebieden met een gematigd klimaat. Ook in België valt het niet helemaal uit te sluiten. De kans is klein, maar de muggensoorten die het virus overdragen, zijn hier wel al te vinden. Al een geluk dat er door de droogte uiteindelijk minder muggen zijn dan verwacht werd.

Getty

Gesponsorde artikelen