Left Right
scrollTop top

2019 loopt op z’n eind: het jaar in 19 cruciale onderwerpen


Hoogtepunten 2019
© YouTube/Disney/Warner Bros./Isopix/Studio 100

Net als ieder jaar wil het einde van december zeggen dat er twaalf nagelnieuwe maanden aan zitten te komen. En net als ieder jaar is er in de voorbije twaalf maanden heel wat gebeurd. De redactie van newsmonkey stak de koppen bij elkaar en kwam uit op 19 cruciale gebeurtenissen. 2019 was het jaar waarin …

1. … Lady Gaga en Bradley Cooper hun Oscarwinnende nummer (té) passioneel brachten

Oké, Shallow is een enorm emotioneel nummer. Het siert Lady Gaga en Bradley Cooper dan ook dat ze het live ook zo passioneel brengen. Maar tijdens de uitreiking van de Oscars was het misschien net iets té passioneel. Het grootste deel van de wereld was er volledig van overtuigd dat het duo een koppel vormde. Maar dat bleven de twee zangers/acteurs hardnekkig ontkennen.

2. … de Jonas Brothers terug samen muziek begonnen te maken

En hun comeback-nummer was meteen een schot in de roos. Sucker verscheen na een radiostilte van zes jaar. Ons favoriete trio veroverde onze harten op een totaal andere manier dan tijdens hun (en onze) tienerjaren. De videoclip van Sucker liet alle Jonas Brothers (nog steeds Kevin, Joe en Nick) zien, samen met hun vrouwen en (op dat moment nog) verloofden. Yup, ook Sophie Turner, Priyanka Chopra en Danielle Deleasa konden niet ontbreken!

3. … Avengers: Endgame een einde aan de Avengers-reeks breide

Na meer dan tien jaar en meer dan twintig films, zorgde Avengers: Endgame voor een definitief einde van de franchise. Die ging in 2008 van start met de komst van Iron Man en werd met elke film een groter succes. Veel fans werden ongerust toen bekend raakte dat maker Marvel deel zou gaan uitmaken van Disney. Maar dat bedrijf beloofde dat de Avengers helemaal geen stille dood zouden sterven. Op z’n eigen streamingplatform, Disney+, zouden alle personages die nog niet in de kijker gezet waren, hun eigen serie krijgen.

4. … Meghan en Harry hun baby Archie aan de wereld voorstelden

De Britse Queen Elizabeth is dit jaar voor de achtste keer overgrootmoeder geworden. De eer was deze keer aan kleinzoon Harry en z’n vrouw Meghan Markle. De Duke & Duchess of Sussex zijn de trotse ouders geworden van baby Archie. Het jongetje werd aan de wereld voorgesteld toen ie amper twee dagen oud was, maar toen kreeg de pers z’n gezichtje nog niet te zien. Dat gezichtje konden we voor het eerst bewonderen op vaderdag. Van schattig gesproken!

5. … K-pop over de hele wereld bekend/berucht werd

K-pop is helemaal niks nieuws meer. Maar het afgelopen jaar is het muziekgenre en alles dat daarbij komt kijken in de hele wereld enorm bekend en populair geworden. Dé koplopers in het genre, zijn de zeven jongens van BTS. Zij braken in 2019 het ene record na het andere en werkten verschillende keren samen met internationaal bekende artiesten. Maar het was niet alleen BTS die de hele wereld veroverde. Ook meidengroep Blackpink bijvoorbeeld ging aan de slag met popsensatie Dua Lipa. Een andere context waarin je de term K-pop zou kunnen gehoord hebben, is minder positief. Heel wat jonge ex-K-poppers overleden, waardoor het genre in een slecht daglicht kwam. Maar eigenlijk was dat helemaal niet terecht.

6. … het Eurovisiesongfestival wel héél dichtbij kwam

En dat hebben we alleen maar te danken aan de Nederlander Duncan Laurence. Hij won de bekendste liedjeswedstrijd ter wereld na een spannende finale met z’n nummer Arcade. Naar aloude gewoonte wil dat zeggen dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar in Nederland zal plaatsvinden. Sinds de finale in Tel Aviv in mei, is er heel wat gediscussieerd over de locatie van de volgende Eurovisie-editie. Uiteindelijk kwam Rotterdam als winnaar uit de bus. Daar zal de internationaal bekende band Hooverphonic onze Belgische eer gaan verdedigen.

7. … Game of Thrones op z’n (teleurstellend) einde kwam

Over het laatste seizoen van Game of Thrones is al heel wat gezegd en geschreven. Fans waren (bijna) unaniem akkoord: seizoen acht was een flop. De schrijvers die het einde van de legendarische reeks mochten bepalen en omzetten in beelden, zijn héél gehaast te werk gegaan. Maar dat deed niets af van het feit dat we ein-de-lijk te weten kwamen wie op troon van Westeros kwam te zitten, wat er met “favorietjes” Jon Snow en Daenerys Targaryen gebeurd is en hoe Arya en Sansa Stark uitgroeiden tot (samen met Ser Brienne Of Tarth) de moedigste en machtigste vrouwen in het koninkrijk.

8. … Vestiville écht te mooi om waar te zijn bleek

Met een affiche met namen als A$AP Rocky, Jason Derulo, Lil Pump en Cardi B, leek het Lommelse festival Vestiville te mooi om waar te zijn. Het festival zou eind juni doorgaan, maar al vanaf het begin was er heel wat twijfel over de echtheid ervan. De organisatie bleef verkondigen dat Vestiville echt was en zou doorgaan, maar op het allerlaatste nippertje besliste de burgemeester van Lommel dat het festival niet door mocht gaan. Heel wat veiligheidsvoorschriften werden niet nagekomen en ook niet alle nodige vergunningen waren in orde. De organisatoren werden opgepakt voor verhoor, maar werden allemaal weer vrijgelaten.

9. … The Lion King ein-de-lijk in de bioscoopzalen kwam

Na maanden van opgebouwde spanning en ultraschattige beelden, was het midden juli dan eindelijk zover: de live action-versie van The Lion King kwam in de bioscoopzalen. De opdracht was riskant, want de originele film uit 1994 won een Oscar. Maar dat bleek toch niet zo’n moeilijke opgave als voorspeld. De film is een nostalgisch technologisch hoogstandje. Twijfel je nog steeds? Check dan deze 17 redenen waarom je zeker The Lion King moet bekijken en DOE HET.

10. … Shawn Mendes en Camila Cabello hun relatie bekendmaakten

Of je het nu wilde of niet, Shawn Mendes en Camila Cabello waren overal. Hun monsterhit Señorita torende bovenaan alle hitlijsten en als bij wonder (of PR-stunt) bleken de twee ondertussen een koppel. En dat staken ze niet onder stoelen of banken. Op verschillende awardshows brachten ze hun duet op een (niet iets te) stomende manier en ook op sociale media deelden ze af en toe een … speciale video.

11. … de warmste temperatuur ooit werd gemeten in België

Afgelopen zomer was het in heel Europa bloedheet. En op 25 juli was het dan zover: het absolute hitterecord in België werd gemeten. Die dag werd het kort na de middag 37,3 graden Celsius in Ukkel. De dag ervoor werden in Limburg al temperaturen boven de 40 graden gemeten, maar die telden niet mee in de lijsten voor het hitterecord. Dat moet namelijk in het officiële weerstation in Ukkel gebroken worden. Het vorige record dateert al uit 1947 en stond op 36,6 graden.

12. … YouTuber PewDiePie 100 miljoen volgers verzamelde en daarna “een pauze aankondigde”

PewDiePie is een fenomeen. De YouTuber begon z’n carrière met commentaar op de games die hij speelde, maar groeide al snel uit tot een echte YouTube-legende. In augustus werd hij het eerste individu ooit dat erin slaagde om 100 miljoen subscribers te verzamelen (de teller staat ondertussen al 102 miljoen). Afgelopen maand haalde de Zweed (die in ’t echt Felix Kjellberg heet) opnieuw het nieuws. In een video had hij laten vallen dat hij een korte pauze zou nemen, maar toen verscheen overal dat hij ermee zou ophouden. Dat nieuws haalde hij zelf een paar dagen later volledig onderuit.

13. … alle millenials plots “ok boomer” als favoriete zinnetje kozen

Eén ding is de afgelopen jaren al een constante geweest. Memes blijven één van de meest gebruikte manieren waarop jonge mensen zich uitdrukken. In 2019 sprong er eentje heel hoog bovenuit. Met “ok, boomer” maakten millennials maar al te graag duidelijk dat er een heel groot verschil tussen de twee generaties is.

14. … Friends 25 jaar oud werd en Jennifer Aniston Instagram-queen werd

Je kon er het afgelopen jaar niet om heen: Friends werd vijfentwintig jaar oud en dat werd wereldwijd gevierd. Met een (teleurstellende) marathon in de cinema bijvoorbeeld, maar ook met een nieuwe versie van het alombekende intronummer van de sitcom en zelfs bedrijven als Google en LEGO lieten de speciale verjaardag niet aan zich voorbijgaan. Actrice Jennifer Aniston besefte dat het hoog tijd was en waagde zich aan de wondere wereld van Instagram. Zo mocht zich queen van het sociaal medium noemen toen ze in no time een miljoen volgers haalde.

15. … de Amerikaanse jeugd Area 51 zou bestormen om aliens te vinden

Al maanden werd het aangekondigd: duizenden mensen zouden de Amerikaanse legerbasis Area 51 bestormen. Ze waren er namelijk steevast van overtuigd dat er zich daar aliens schuilhielden. De politie vond dat niet kunnen en dreigde ze zelfs neer te schieten. Dat moet toch wat mensen afgeschrikt hebben, want uiteindelijk daagden er maar enkele honderden mensen opdagen, die ver weg bleven van de effectieve basis.

16. … de voorstelling van Tesla’s Cybertruck niet helemaal liep zoals gepland

Eind november stelde Tesla-eigenaar Elon Musk z’n nieuwe auto voor. De Cybertruck is een futuristische pick-up, die volledig uit metaal en kogelvrij glas bestaat. Maar de voorstelling liep niet helemaal zoals gepland. Toen de stevigheid van de vensters getest werd met een gigantische metalen kogel, bleek de twijfel van de aanwezigen (en de hele wereld) terecht. Het glas begaf het, maar daar had Musk achteraf een heel goede verklaring voor. Door een eerdere test om de krasvrije carrosserie van de truck te bewijzen, was namelijk een cruciaal element voor de stevigheid van de ramen beschadigd geraakt, waardoor die het dus volledig begaven.

17. … Baby Yoda het internet veroverde

In november zag streamingdienst Disney+ het daglicht. Disney beseft dat het één van de zovele streamingplatformen was, en benadrukte dat het ook originele content zou maken. Star Wars-reeks The Mandalorian was er daar één van. Maar het was niet de serie zelf die de hele wereld veroverde, maar het personage dat de naam The Child kreeg. Dat gaat vaker over de lippen als Baby Yoda, maar is eigenlijk helemaal niet “de jongere versie van Yoda”. Het personage verscheen zelfs op de arm van z’n “maker”, Disney-CEO Bob Iger, in de People of the Year-lijst van TIME Magazine.

18. … Greta Thunberg de wereld, de Verenigde Naties en TIME Magazine veroverde

Een ander opvallend persoon in die lijst, is de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ze gaf de grote wereldleiders de schuld van het slechte klimaatbeleid in de wereld tijdens een emotionele speech op een VN-klimaattop in New York. TIME Magazine besefte ook dat de 17-jarige hét gezicht van die klimaatstrijd geworden was en benoemde haar dan ook tot Person of the Year van 2019.

19. … Marie de fakkel overnam van papa Gert als baasje van Samson

Gert Verhulst kondigde afgelopen najaar aan dat hij z’n geliefde hond Samson aan een ander baasje zou overlaten. Het was na dertig jaar samenzijn wel mooi geweest, vond ie. Het nieuwe baasje van Samson werd tijdens de première van de allerlaatste reeks Kerstshows van het duo bekendgemaakt. Het sprekende hondje blijft de beste vriend van de familie Verhulst, want niemand minder dan Marie neemt de fakkel (en rode blouse) van papa Gert over.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…