Een goed orgasme hangt eerder van je lichaamsbouw af dan van je humeur

Een goed orgasme ligt niet aan de kwaliteiten van je bedpartner of de mate waarin je jezelf kan laten gaan, maar aan hun anatomie. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic en de Indiana University School of Medicine.

Het is een klassiek en zelfs hardnekkig misverstand dat een goed orgasme afhangt van de kwaliteiten van je bedpartner en de mate van vertrouwen en seksuele openheid om jezelf te laten gaan. Ook de lengte van de penis wordt er wel eens bijgehaald om een of andere bewering over een al dan niet succesvol orgasme, figuurlijk, hard te maken. En als kers op de taart van clichés vragen diegenen bij wie een orgasme geen vanzelfsprekendheid is zich vaak af of ze iets fout doen.

Onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic en de Indiana University School of Medicine zijn door hun onderzoek nu te weten gekomen wat de oorzaak is van problemen met orgasmes. En de resultaten van dat onderzoek zijn echt verrassend. Terwijl alle bovenstaande clichés suggereren dat een orgasme binnen onze eigen controle ligt, toont wetenschappelijk onderzoek exact het tegenovergestelde aan. Of jij wel of niet makkelijk een orgasme kan krijgen, ligt puur en alleen aan de manier waarop je lichaam gebouwd is. Je kan er met andere woorden zelf niets aan doen.

Bij mannen ligt het aan hun zenuwstelsel

Tot hier zijn de vaststellingen voor mannen én vrouwen exact hetzelfde. Het verschil zit hem in de lichaamsdelen die een orgasme mee tot stand (kunnen) brengen. Bij mannen hangt een succesvol orgasme af van goed werkend zenuwstelsel, in dit geval specifiek hoe goed de signalen tussen het brein, de penis en de ruggengraat worden doorgegeven.

Er moet namelijk een balans zijn tussen het parasympathische zenuwstelsel, dat het lichaam in rust controleert, en het sympathische zenuwstelsel, dat de ‘vecht of vlucht’-reactie controleert. Je kan het zien als een reeks prikkels die op elkaar reageren. Zintuiglijke informatie wordt verwerkt in de ruggengraat of het brein, waarna de penis daar een signaal van ontvangt. Vervolgens vertelt het brein of de ruggengraat wat de penis nu moet doen.

Deze reeks prikkels kunnen opgewekt worden door psychologische prikkels, zoals visuele stimulatie, of fysieke prikkels waarbij de penis rechtstreeks gestimuleerd wordt. Dr. Siegel van de Mayo Clinic vertelt hierover aan de krant Daily Mail dat “van de twee types signalen die het vaakst niet naar behoren werken, het de psychologische prikkels zijn.”

Bij vrouwen speelt het ‘juiste’ standje een grote rol

Volgens de studie is het voor vrouwen een stuk ingewikkelder om een orgasme te bereiken. Alles hangt namelijk af van de beweging van de clitoris tijdens de seks net als de hoek waarin de penis naar binnen komt. Als je als vrouw een orgasme wil krijgen, zijn er twee dingen waar je op kan letten. De kans op een orgasme is namelijk een pak groter als de clitoris tijdens de seks in de richting van de vaginawand beweegt en als de penis in een hoek van zo’n 30 tot 45 graden vooral de voorkant van de vaginawand stimuleert.

Klinkt allemaal nogal vaag en technisch, maar we kunnen het gelukkig nogal eenvoudig vertalen dankzij koppels die in naam van de wetenschap seks hebben gehad onder MRI-scanners. Als je het ‘op zijn hondjes’ doet, is de kans op een orgasme bijna nihil, terwijl dat bij het klassieke missionarisstandje of als de vrouw bovenaan zit net het tegenovergestelde is.

Bon, jullie weten wat doen vanavond, en hoe 😉

Giphy
Meer
Lees meer...