Apple, Facebook en Google weigeren Trump hun data te geven voor z’n Amerikaans moslimregister

Apple, Facebook en Google weigeren Trump hun data te geven voor z’n Amerikaans moslimregister

Na Twitter hebben nu ook Apple, Facebook én Google gezegd dat ze géén gegevens van hun gebruikers zullen doorgeven aan Trump. Die wil daarmee een Amerikaans moslimregister oprichten, om zogezegd de terreurdreiging onder controle te houden. 

Dat Donald Trump een soort ‘moslimregister’ wil oprichten, waar dan vooral Amerikanen opstaan die zichzelf introduceren, begon als een kwalijk gerucht, maar er blijkt nu toch iets van aan te zijn. Volgens Reuters waren enkele beleidsadviseurs ook serieus bezig met een wetsvoorstel in die richting klaar te maken. Voor zo’n register zou de medewerking van de grootste mediabedrijven ter wereld wel handig zijn.

Maar Twitter gaf al snel ‘njet’ op het verzoek van de bijna-president. En nu hebben ook Facebook, Apple, Google, IBM, Uber en Microsoft resoluut neen gezegd. Er komt dus geen dataverkeer tussen de techreuzen en de Amerikaanse overheid, zegt BuzzFeed

Oracle en Amazon, twee bedrijven die zich vooral bezighouden met database-services, hebben over de hele kwestie nog geen standpunt duidelijk gemaakt. IBM, nog één van de grootste spelers wereldwijd, bood zelfs haar diensten aan de overheid aan, in een brief die naar Trump gericht was, na diens overwinning.

Voor Trumps grote meeting met Google, Facebook, Apple en een aantal andere techreuzen in z’n Trump Tower, hadden een pak tech-start-ups uit Silicon Valley al een open brief ondertekend, waarin ze beloven geen data door te geven aan de overheid. Die brief heeft nu zo’n 2.000 ondertekenaars. Dat wil niet zeggen dat ze géén data zullen delen: de overheid vraagt regelmatig om info, soms krijgen ze die, soms niet.

Gesponsorde artikelen