Apple niet langer meest waardevolle bedrijf ter wereld

Het Saoedische oliebedrijf Aramco steekt Apple voorbij als meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Technologiebedrijven blijven klappen krijgen op de beurs. De aandelen van Apple daalden woensdag met meer dan 5 procent, wat de marktwaarde van het bedrijf op 2,37 biljoen dollar (2,25 biljoen euro) bracht.

Olie- en gasproducent Saudi Aramco neemt daarmee met zijn waarde van 2,42 biljoen dollar (2,30 biljoen dollar) voor het eerst sinds 2020 opnieuw de plaats in van meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Beurswaarde verdampt

In januari bereikte Apple nog een recordwaarde van 3 biljoen dollar, zo berichtte CNBC. Sindsdien gaat het bergaf voor de iPhone-fabrikant.

Sinds het hoogtepunt in het begin van het jaar zijn Apple’s aandelen met 20 procent gedaald. Het bedrijf is geen uitzondering in de technologiesector. Die krijgt het namelijk zwaar te verduren op de aandelenmarkten die globaal in een dip zitten. In amper drie handelsdagen zag Big Tech zo’n 1 biljoen dollar aan beurswaarde verdampen.

De socialenetwerksite Twitter verloor sinds donderdag bijna 8,79 procent op de beurs, tot 46,09 dollar per aandeel. Dat geeft Twitter een marktwaarde van 35,22 miljard dollar. Elon Musk geeft bij zijn overname van het bedrijf echter 54,20 dollar per aandeel, of 44 miljard dollar.

E-commercebedrijf Amazon werd de afgelopen week ook zwaar getroffen. In de laatste vijf dagen verloren zijn aandelen 14,33 procent waarde. De hausse die het bedrijf meemaakte tijdens de coronapandemie is nu bijna volledig omgeslagen. Consumenten die in 2020 en 2021 massaal online gingen shoppen, keren nu steeds meer terug naar fysieke winkels.

Recordwinst

In tegentelling tot technologiebedrijven boeren olie- en gasbedrijven goed. De winst van Saudi Aramco steeg voor het jaar 2021 tot het hoogste niveau sinds haar opname in de Saudische financiële markt, als gevolg van de stijging van de olieprijzen, zo bericht het Saoedische medium Siasat.

De nettowinst van het bedrijf bedroeg 412,4 miljard riyals (104,5 miljard euro) in 2021 en dat betekende een groei van 124,4 procent ten opzichte van 2020.

De Britse multinational Shell, hoewel stukken kleiner dan Saudi Aramco, boekte in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs een recordwinst van 9,7 miljard dollar (9,2 miljard euro). In de laatste drie maanden van 2021 streek Shell 6,3 miljard dollar (6 miljard euro) winst op en 3,2 miljard dollar (3,04 miljard euro) in het eerste kwartaal van vorig jaar.

(mah)

Meer
Lees meer...