Britse vader ontwikkelt app die smartphone van z’n kinderen blokkeert bij sexting

Sexting is een fenomeen dat de laatste jaren druk bediscussieerd werd in de media. Vaak wordt er gewezen op de negatieve gevolgen van het versturen van seksueel getinte berichten. SafeToNet wil hier iets aan doen. De app blokkeert de camera van je smartphone wanneer je een sext wil versturen.

Uit onderzoek van Mediawijs blijkt dat sexting een deel is van de huidige jongerencultuur. 8,1% van de jongeren maakte ooit een seksueel getinte foto van zichzelf. Jongeren met een vriend of vriendin versturen vaker sexts dan zij zonder lief. Daarnaast ontvangen jongens meer foto’s dan meisjes. Opvallend is wel dat meer dan de helft van de jongeren zichzelf onherkenbaar maakt op de foto.

Sexting kan nare gevolgen hebben. Vaak gaat je naaktfoto zonder je toestemming een verder leven leiden. Om dit te voorkomen gebruiken de meeste jongeren Snapchat. Maar ook dat blijkt niet zonder gevaar. In het onderzoek van Mediawijs geven 47% van de jongeren aan minstens één keer per week een screenshot te nemen.

SafeToNet

Dankzij SafeToNet lijkt er een einde te komen aan het versturen van naaktfoto’s. De app werd ontwikkeld door Richard Pursey in 2016 als een manier om zijn eigen kinderen te straffen. Nadien werd de applicatie getest bij duizenden jongeren in het Verenigd Koninkrijk.

Hoe werkt het? De app detecteert de berichten die het kind ontvangt. Bij naaktfoto’s zal SafeToNet de camera voor 20 minuten blokkeren. Dat voorkomt dat het kind een sext zal terugsturen.

Wanneer een jongere herhaaldelijk probeert naaktfoto’s te versturen, dan wordt de camera langere tijd geblokkeerd. SafeToNet stuurt een waarschuwing naar de ouders wanneer een kind vier keer in 24 uur tijd een sext probeert te maken. Zij kunnen dan beslissen om de smartphone van hun zoon of dochter te blokkeren.

Privacy?

Maar de app gaat ook verder dan dat. Voor 4,99 pond (of 5,50 euro) per maand, of 50 pond (of 56 euro) per jaar, krijgen ouders nog meer inzicht in het smartphonegebruik van hun kind. Zo kan SafeToNet hen bijvoorbeeld een bericht sturen wanneer hun zoon of dochter sociale media gebruiken tijdens de schooluren.

Toch beweert SafeToNet de privacy van jongeren te respecteren. “Kinderen kunnen de app verwijderen als ze dat willen”, zegt Richard Pursey aan The Telegraph. “Maar als ze dat doen, dan krijgen de ouders daar wel een melding van. Hen wordt meteen ook advies gegeven van hoe ze dit moeten bespreken met hun kroost.”

Meer
Lees meer...