Brussels Summer Festival, de place to be om nieuwe muziek te leren kennen

Brussels Summer festival is een uitstekende plek om nieuwe muziek te leren kennen. Soms valt dat beetje tegen, maar meestal kom je toch met namen naar huis waarvan je weet dat ze het zullen maken.

Brussels Summer festival duurt 10 dagen lang en er zijn 3 plaatsen waar opgetreden wordt . Zo is er de vernieuwde concertzaal De Madeleine, is er een podium op De Kunstberg en het grootste podium staat op het Paleizenplein, net naast het koninklijk paleis. Het is echter onmogelijk om dat allemaal te volgen dus moeten er keuzes gemaakt worden. Wij kozen voor donderdag en zaterdag.

Hyphen Hyphen

Ondanks dat ze nog niet zo bekend zijn is de groep in Frankrijk wereldberoemd. We volgen ze al een tijdje omdat ze toch wel mooie recensies in de pers mogen noteren. De band komt uit Nice en de zangeres is één brok energie. Ze worden een beetje vergeleken met Christina and the Queens en we begrijpen dat wel. Ze brengen een soort elektropop dat aanstekelijk is en ondanks dat het oude wijven regende was het publiek razend enthousiast.

Door de aanslagen in Nice nog niet zo heel lang geleden riepen ze tijdens een concert de toeschouwers op om samen met hen als hommage Qui ne saute pas n’est pas niçoise te zingen. Dat filmpje ging de hele wereld rond. Wij vonden dit een aanrader en leuk concert. De energie spat eraf, mede door de geweldige bassiste (Line) en de geweldige gitarist en toetsenspeler Adam, maar de ster is de geweldige zangeres Santa! Om een beetje een beeld van de energie van deze band zie de link :

Tindersticks

Tindersticks is een band uit Nottingham en ze brengen poëtische literaire teksten die nogal op een ingetogen wijze worden gezongen. Mooi en soms duister en vaak breekbaar.

Ooit kregen ze een award voor hun debuutplaat van het muziekblad Melody Maker, wat wil zeggen dat de band wel wat in zijn mars heeft. Maar gisteren sloeg de vlam nooit in de pan. Jammer eigenlijk want als je wil luisteren dan is deze band echt wel de moeite waard.

Tindersticks is een band die veel beter past op een intiemer festival, en was voor Brussel helaas een slechte keuze. Wij blijven echter een fan van dit genre.

Keziah Jones

Keziah is geboren in Nigeria maar groeide op in de UK. In Londen speelde hij vaak op straat en in de metro’s, waarna hij al snel in clubs terechtkwam. Hij speelt vooral funk en blues en deed ons meteen aan Hall&Oates denken. Hij betokkelde trouwens zijn gitaar net als John Oates.

Het verbaasde ons toch wel een beetje dat Mr Jones al 49 jaar op de teller heeft, je zou dat die man niet nageven. Het concert begon veelbelovend en het mag gezegd: Keziah is een geweldige gitarist, maar het was beetje veel van hetzelfde en ik vermoed dat je al een grote fan moet zijn om de spanning van het concert te voelen tot het einde.

Keziah is trouwens ook geen prater, hij bespeelt het publiek niet en dat vinden we altijd wel een beetje een minpunt. Er moet een band zijn met het publiek en die misten we. Misschien hadden we anders de intenties en de vibe veel beter gevoeld. Nu ebde dat weg. Maar was het slecht? Helemaal niet.

Louane

Zaterdag. Twee dagen later en eindelijk zon! En heel het Paleizenplein afgeladen vol … Het wordt vandaag een Franstalige dag, met als eerste headliner: Louane. Ik hoor het je tot hier zeggen: Louane??? Maar in Frankrijk en Franssprekend België kent iedereen Louane. Ze werd ontdekt in 2013 in The Voice France en alsof dat nog niet genoeg was maakte ze het jaar daarna een succesvolle film.

Het plein was gevuld met ouders en tieners en we vielen van de ene verbazing in de andere toen we een aantal jonge dames van een jaar of zes uit volle borst zagen meezingen. Dit was dus waar iedereen voor kwam. Louane is trouwens nog altijd maar 19 maar lijkt wel heel goed omringt. Ze brengt moderne ketnetpop en het publiek ging volledig uit de bol. Het was mooi om dat te kunnen bewonderen, we hebben ons kostelijk geamuseerd.

Maar toch waren we geen grote fan van de muziek, het was beetje te weinig, te niemendallerig en te springerig, maar dat is dan ook waarschijnlijk de bedoeling. Wij behoorden gewoon niet tot de doelgroep. En het publiek dat wel tot de doelgroep behoorde danste, zong en klapte alsof hun leven er van afhing … Maar vrolijk en lief was het zeker.

Coeur De Pirate

Béatrice Martin is de zangeres van de bende en is in onze contreien relatief onbekend. Ze is afkomstig uit Montréal in Canada en is langzaam maar zeker internationaal aan het doorbreken in heel Europa. Ze is ook een geweldige pianiste en dan denk je niet geheel onterecht aan ingetogen, zachtaardige beetje verlegen typetjes (lees: Birdy).

Maar niets van dat! Béatrice is een performer, komt geregeld achter haar piano vandaan om iedereen te laten kennismaken met haar geweldige stem. Het was prachtig, wel wat wennen aan de goudkleurige achtergrond, maar Coeur De Pirate is een volwassen band die mooie popmuziek maakt met een heel sensuele en mooie zangeres.

Ook hier ging het publiek uit zijn dak, maar dat vonden we dan ook meer dan vanzelfsprekend, want deze band communiceerde wel met zijn publiek en we vonden dit het beste wat we gezien hadden op deze dagen. Hyphen Hyphen & Coeur de pirate hadden onze harten gestolen, we willen dan ook graag deze band uitroepen tot de ontdekking van wat we zagen … En dus was deze BSF voor ons meer dan geslaagd.

Meer
Lees meer...