Code rood voor hitte van kracht over hele land: temperaturen tot boven 37 graden

Hittegolf België
Isopix

Je hebt het waarschijnlijk zelf ook al gemerkt, het is vandaag enorm warm. Daarom heeft het KMI ook voor bijna heel het land code rood afgeroepen, met uitzondering van de provincie Luxemburg (code oranje) en aan de kust (code geel). Dat houdt in dat je extra waakzaam moet zijn.

Het wordt vandaag extreem warm in ons land. Overal kan het tot 37 graden worden, met mogelijk enkele uitschieters in de Kempen. Daarom heeft het KMI al zeker tot en met maandag code rood afgeroepen.

37 graden of meer

Vandaag wordt het overal zonnig en droog. In het westen van het land kan er bewolking ontstaan. Het wordt nog warmer dan de afgelopen dagen met maxima tot 31 graden aan de kust en 37 graden in het centrum van het land.

In de Kempen kan het mogelijk nog enkele graden warmer worden. In het binnenland waait het zwak uit veranderlijke richtingen. Aan de kust is er wel kans op een matige zeebries die voor verfrissing kan zorgen.

Ook de komende dagen blijft het snikheet met temperaturen tot boven de 35 graden. Voorlopig wordt er vanaf woensdag pas een daling verwacht in de maximumtemperaturen. Dan zou het “maar” 29 graden worden.

Code rood

Code rood, die van kracht is voor alle provincies met uitzondering van Luxemburg en de kust, houdt verschillende richtlijnen in. Dit is wat je volgens het KMI moet doen om je te beschermen tegen de hitte van vandaag en de komende dagen:

  • Veel drinken
  • Je zoutgehalte op peil houden
  • Veel rusten
  • In een gekoelde ruimte verblijven
  • Vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging
  • Rechtstreekse zonnestralen vermijden
  • Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen.
  • Volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.

Moet je dus niet naar buiten, dan blijf je vandaag best binnen.

Avondklok tijdelijk afgelast

Door het warme weer is de avondklok in de provincie Antwerpen voorlopig opgeheven. Op die manier kunnen de inwoners van de provincie na 23.30 uur toch nog wat verkoeling opzoeken in de frissere buitenlucht dan overdag.

Daarnaast geldt de mondmaskerplicht voorlopig enkel op “drukke plaatsen” en dus niet meer overal. Dat heeft burgemeester Bart De Wever aangekondigd. Ook gouverneur Cathy Berx zegt dat bij de handhaving voor de hele provincie rekening zal gehouden worden met het potentiële risico. Berx zegt echter dat ze de uitspraken van De Wever “niet verstandig” vindt, aangezien het begrip “drukke plaatsen” ruimte laat tot interpretatie en subjectief is”.

Gesponsorde artikelen