Coronabarometer komt er vrijdag (eindelijk) aan, maar in serieus afgezwakte vorm

De langverwachte barometer die aangeeft wanneer we kunnen versoepelen of opnieuw moeten verstrengen wordt vrijdag na het Overlegcomité met veel vertraging voorgesteld. Maar meer dan een aan- en uitknop is het eigenlijk niet.

De barometer zal bestaan uit twee fases, schrijft De Standaard. Als het goed gaat wordt er versoepeld, als het slecht gaat wordt er verstrengd. Zo loopt het nu uiteraard ook al, maar het verschil is dat er cijfers op zullen geplakt worden die publiek toegankelijk zijn. Het is de regering dus vooral om transparantie te doen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om, naar het voorbeeld van Ierland, in verschillende fases te werken. Op basis van het aantal besmettingen of ziekenhuisopnames kon er iets meer versoepeld of verstrengd worden. De Ierse barometer had bijvoorbeeld vijf fases met telkens lichte verstrengingen.

“Tijd is cruciaal”

Maar virologen hebben meer vertrouwen in het systeem dat nu op tafel ligt. “Het is gevaarlijk om met te veel tussenfases te werken”, zegt Van Gucht. “Als je tussendoor halve maatregelen neemt, die twee weken later niet blijken te werken, dan verlies je veel hefbomen. Tijd is cruciaal in een Covid-19-epidemie”, zegt Steven Van Gucht aan De Standaard.

Ook in Ierland zijn ze die mening toegedaan. Experten pleitten er in het land al voor om meteen van fase 2 naar fase 5 te gaan, maar dat gebeurde niet. Wel verstrengde de regering na fase 3 meteen naar fase 5, een volledige lockdown. Sindsdien is Ierland bij de landen met de minste besmettingen. Op 1 december eindigt de lockdown er.

Mocht de oude barometer toch al zijn ingevoerd, zou die nu op versoepelen staan. En iedereen kan het erover eens zijn dat dit niet het moment is om te versoepelen. Daarom was minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) nooit een grote fan van de barometer. Ook nu wordt hij nog bekeken, klinkt het op zijn kabinet.

Meer
Lees meer...