Coronavirus: gemiddelde aantal besmettingen stijgt tot 100 per dag

Coronavirus16 juli
EPA

Voor de achtste dag op rij stijgt het aantal gemiddelde coronabesmettingen per dag. De voorbije week raakten dagelijks gemiddeld 100 mensen besmet met het coronavirus, 12 procent meer dan de week ervoor. De andere factoren blijven wel dalen.

Het gemiddelde aantal coronabesmettingen per dag stijgt opnieuw. Het is al de achtste dag op rij dat dat gebeurt. De voorbije week raakten dagelijks gemiddeld bijna 100 mensen (99,7 om precies te zijn) besmet met het coronavirus, 12 procent meer dan de week ervoor. In totaal zijn nu al 63.039 Belgen besmet geraakt met het virus. Dat zijn er 167 meer dan het totaal van gisteren.

Gemiddeld net geen 10 ziekenhuisopnames per dag

De andere factoren, opnames in het ziekenhuis en overlijdens, dalen wel. Het aantal ziekenhuis opnames daalt met 18 procent, van gemiddeld 10,4 per dag naar 9,7 per dag.

Zorgpersoneel zegt een aan Covid-19 overleden collega vaarwel – EPA

Gisteren nog werden 9 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, wat het totaal op 17.926 brengt. Nu liggen nog 150 Covid-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. 27 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorgen.

Aantal doden gedaald met 46 procent

Het aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 daalt met 46 procent, van gemiddeld 3,4 per dag naar gemiddeld 1,9 per dag. In totaal overleden nu al 9.792 Belgen aan de gevolgen van het virus.

Contactopsporing moet beter

Volgens vaccinoloog Pierre Vandamme moet de contactopsporing snel vlotter verlopen. Dat zei ie gisteren in Terzake. Zo’n 60 procent van de besmette mensen zou gecontacteerd zijn, maar dat wil ook zeggen dat de andere 40 procent niet opgebeld is.

Van die bereikte 60 procent geeft ook maar ongeveer de helft effectief contacten door. “We brengen dus maar een deel van de epidemie in kaart”, klinkt het bij Vandamme. De reden waarom heel wat mensen geen informatie willen geven, is privacy. Maar de volksgezondheid overtreft de persoonlijke vrijheid, zei ie nog.

Gesponsorde artikelen