Corona-update: voor het eerst minder dan 200 patiënten in Belgische ziekenhuizen, trends blijven dalen

coronavirus update 3 juli 2020 overlijdens hospitalisaties
epa

Voor het eerst sinds maanden liggen er minder dan 200 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Gisteren lagen nog 183 mensen in het ziekenhuis, van wie 35 op de afdelingen intensieve zorg. Dat meldt Scienscano, de onderzoeksinstelling van de federale overheid. De algemene trends blijven dalen. Tijdens de afgelopen week werden er per dag gemiddeld 4 overlijdens door Covid-19 gerapporteerd.

Het aantal nieuwe gemelde besmettingen met het coronavirus lag de afgelopen week op 82 per dag. Er is sprake van een daling met 13 procent vergeleken met de week ervoor. 59 procent van die besmettingen werd gemeld in Vlaanderen, 24 procent in Wallonië, en 16 procent in Brussel.

Tijdens de afgelopen week daalde ook ook het gemiddeld aantal dagelijks gemelde overlijdens van 7 naar 4. Dat is een daling met 38 procent. Daarnaast zakte het aantal nieuwe gemelde ziekenhuisopnames tijdens de voorbije week naar gemiddeld 13 per dag. Dat is een daling met 15 procent tegenover één week eerder. Alle algemene trends blijven dus dalend.

(Een meerderheid van de Belgen wil mondmasker verplichten in supermarkt.)

Mondmaskers stockeren

Daarnaast is ons land kandidaat om minstens een deel van de mondmaskers voor andere Europese landen te stockeren. Die zouden bewaard worden voor het geval er een tweede golf van het coronavirus zou komen. Naast België willen vier andere Europese lidstaten zo’n strategische stock met beschermingsmateriaal beheren. 

“We hebben ondertussen een stock aangelegd voor België, nu hebben we van Europa de vraag gekregen om daar materialen aan toe te voegen om die te kunnen beheren voor andere Europese landen”, zegt bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) aan de VRT. “Eind augustus zullen we weten over welke materialen en hoeveelheden het gaat, en welke landen die zullen beheren.”

Als deze strategie doorgaat, zal het gaan om een “roterende” stock. Dat wil zeggen dat de mondmaskers geregeld vernieuwd zullen worden.

(België blijft toeristen aantrekken ondanks slechte coronacijfers van afgelopen maanden.)

Gesponsorde artikelen