Dinosaurussen uitgestorven na inslag gigantische asteroïde, niet door vulkanische activiteit

Dat de dinosaurussen uitgestorven zijn, hoeven we je al lang niet meer te vertellen. Dat weet zelfs het kleinste kind. Maar onder wetenschappers heerste nog onduidelijkheid over de manier waarop de wezens aan hun einde zijn gekomen. Tot nu, want onderzoek heeft uitgewezen dat de inslag van een gigantische asteroïde de enige mogelijke reden voor de uitroeiing van de dinosaurussen is.

Wetenschappers waren in drie kampen verdeeld, als het gaat om de uitroeiing van de dinosaurussen. Ze zijn het er allemaal over eens dat een gigantische catastrofe de grote schuldige is, maar wat die catastrofe precies was, daar waren ze ’t niet over eens.

Vulkanische activiteit

Het eerste kamp beweert dat vulkanische activiteit ervoor gezorgd heeft dat de dino’s uitgestorven zijn. De activiteit rond het huidige India zou er namelijk voor gezorgd hebben dat het klimaat op onze hele planeet volledig veranderd is, waardoor de dino’s en bijna alle planten verdwenen zijn.

Asteroïde

Het tweede kamp kiest de optie van een gigantische asteroïde. Die had een diameter van zo’n tien kilometer en veroorzaakte de Chicxulubkrater in het huidige Mexico.

De inslag katapulteerde honderden kilo’s puin de lucht in. En dat heeft jarenlang tussen de aarde en de zon gezweefd, waardoor een lange, koude periode werd ingezet. Zo konden de dino’s niet leven, en dus zijn ze allemaal verdwenen.

Laatste druppel

Het derde kamp gaat voor een combinatie van de twee. De vulkanische activiteit rond het huidige India was er, zeggen ze daar. Die zorgde ervoor dat het leven op aarde onstabiel was, en het hoogtepunt daarvan zou de inslag van de gigantische asteroïde geweest zijn.

Enige mogelijke optie

Britse onderzoekers hebben nu een eenduidig antwoord gegeven op de vraag. Enkel de asteroïde heeft ervoor gezorgd dat de dinosaurussen uitgestorven zijn.

Om tot die conclusie te komen, hebben de onderzoekers verschillende modellen gebouwd. Elk model toont de ecologische gevolgen (klimaatverandering, invloed op de habitat van dino’s …) van de verschillende opties.

“Wanneer we de scenario’s produceerden van zowel de beide opties apart, als de opties samen, zien we dat de asteroïde de enige gebeurtenis is die de habitats die voor dino’s geschikt zijn volledig kon verwoesten”, klinkt het bij Alfio Alessandro Chiarenza. De dokter is de hoofdauteur van het onderzoek naar het uitsterven van dinosaurussen.

Gered?

De wetenschappers gaan zelfs nog een stapje verder. De vulkanische activiteit zou helemaal het leven op aarde niet hebben uitgeroeid, maar had het zelfs kunnen redden na de fatale inslag van de asteroïde.

Door de vulkanische activiteit rond India zou de temperatuur op aarde namelijk hoger gaan liggen zijn, waardoor de koude periode na de inslag vermeden had kunnen worden.

Meer
Lees meer...