Egbert Lachaert (Open Vld) kiest voor Vivaldi en dus niet voor N-VA

Egbert Lachaert Open Vld
Egbert Lachaert (Open Vld) – Bron: Isopix

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) heeft aan de N-VA laten weten dat hij een federale regering zal proberen vormen zonder hen. De voorzitter van Open Vld kiest op die manier dus volledig voor een Vivaldi-coalitie met Open Vld, MR, sp.a, PS, CD&V, Ecolo en Groen.

Wat al enige tijd in de sterren stond (zie: Lachaert gaat voor “eerst Vivaldi”, maar relaties met De Wever zijn hersteld: “Je weet nooit hoe het loopt”), lijkt nu ook officieel te zijn: opdrachthouder Egbert Lachaert kiest voor een coalitie zonder de N-VA. Dat schrijft de krant De Morgen. Hij zou hen dat ook hebben laten weten vlak voor zijn ontmoeten met de koning. Daar brengt de Open Vld-voorzitter morgen verslag uit van zijn eerste onderhandelingsronde sinds hij tien dagen geleden door de koning de opdracht kreeg een federale regering te proberen vormen.

CD&V

In die tijd maakte Lachaert een inhoudelijke onderhandelingsnota van zestig pagina’s. Vandaag legt hij die voor aan de socialisten en de groenen. De christendemocraten kregen die eerder al te zien. Zij wilden ook dat Lachaert expliciet paars-geel afschoot zodat zij niet zelf moesten kiezen tussen beide mogelijk coalities. Op die manier wil de CD&V de N-VA, hun Vlaamse coalitiepartner, niet in de voet schieten.

Toch is het nog helemaal niet zeker of de coalitievorming deze keer zal slagen. In de onderhandelingsnota bevat namelijk nog steeds enkele moeilijke punten voor de CD&V, net als voor de andere partijen. De kans lijkt dus groot dat de koning morgen beslist om de opdracht van Egbert Lachaert te verlengen. Pas als alle partijen definitief aan boord zijn, kan er een formateur worden aangeduid.

Gesponsorde artikelen