Elsa als slechterik met een leger van sneeuwmonsters? Frozen zag er origineel eigenlijk heel anders uit

“Let it go, let it gooooooo!” Sorry, dat liedje zal vandaag weer heel de dag in je hoofd zitten. En dat heeft het ook gedaan gedurende zowat het hele jaar nadat Frozen was uitgekomen. Maar had het zoveel succes gehad als Elsa de slechterik van het verhaal was geweest? Dat was het originele plan voor Frozen. De hele film zag er in het begin eigenlijk helemaal anders uit.

Het was eerder al bekend geraakt dat Elsa een meer straight forward villain zou geweest zijn. Maar nu heeft producer Peter Del Vecho meer uitleg gegeven in een interview met Entertainment Weekly over hoe de aanpassing van Elsa ervoor heeft gezorgd dat het einde, en eigenlijk heel het verhaal, helemaal herwerkt is.

Het origineel

De film zou openen met een voorspelling: een heerser met een bevroren hart zou het koninkrijk Arendelle vernietigen. Elsa zou al van in het begin van het verhaal bekend staan als de evil Sneeuwkoningin. Na achtergelaten te zijn aan het altaar zou ze haar eigen hart bevroren hebben, zodat ze nooit nog iemand graag kon zien. Elsa dus als de centrale villain in het verhaal, en zowel Elsa zelf als het publiek zouden haar zien als de ‘heerser met het bevroren hart’ uit de voorspelling. En, kleine opmerking, Anna en Elsa waren origineel ook geen zussen van elkaar, ze kennen elkaar zelfs niet.

Op het einde van de film zou Elsa een leger aan sneeuwmonsters maken dat onze helden zou aanvallen, waarop Kristoff Anna zou komen helpen. Om het leger van Elsa te stoppen zou prins Hans een lawine veroorzaken, ondanks dat die ook Anna, Elsa en heel Arendelle mee zou kunnen wegvagen. Anna, realiserend dat Elsa de enige hoop is om Hans te stoppen, overtuigt haar om te helpen. De twist in het verhaal zit nog steeds in de originele film: Hans blijkt de echte slechterik te zijn, en dus de ‘heerser met het bevroren hart’.

Liefde sterker dan angst

Geen slecht verhaal, denk je dan. Maar toch vonden ze het niet goed genoeg bij het Frozen-team. “Het was alsof we het allemaal al eens hadden gezien”, zegt Del Vecho. “Het gaf geen voldoening. Je bent niet geïnvesteerd in Elsa omdat ze heel de film de villain speelt”, aldus Del Vecho.

Ze zochten naar manieren om de personages herkenbaarder te doen aanvoelen. En dat startte door van Anna en Elsa zussen te maken. “Dat gaf ons het idee dat Elsa bang was van haar eigen krachten. Wat als ze bang is van wie ze is en bang om haar geliefden pijn te doen? Dan heb je in Anna een personage dat volledig rond liefde draait, en Elsa rond angst”, legde Del Vecho uit. Van het traditionele ‘goed tegen slecht’, maakten ze dus ‘liefde tegen angst’. En de film moest dan uiteraard gaan aantonen dat liefde sterker is dan angst. Super-Disney natuurlijk.

De rollen zouden op het einde omgedraaid worden. Elsa zou Anna, en de rest van Arendelle, niet redden, maar andersom. Disney zag wel iets in dat idee, al hadden ze ook hun twijfels. “Ed Catmull, de animation chief van Disney, belde en zei dat als we het einde echt goed konden brengen, dat de film een gegarandeerd succes zou worden. Zo niet … dan hadden we niks”, vertelt Del Vecho. Een beetje druk kan nooit kwaad, toch? Maar er bestaat vandaag natuurlijk geen twijfel meer over: en of ze dat einde goed gebracht hebben!

Wat denken jullie? Goede zet van Frozen? Of hadden jullie toch graag het origineel gezien? En wees gerust, Olaf zat er van in het begin in!

Giphy
Meer
Lees meer...