Filmfestival van Cannes sluit Russische delegaties uit, individuele filmmakers wel toegestaan

Heel de wereld leeft mee met Oekraïne sinds Rusland het land binnenviel. Dat zorgde tot nu toe al voor strenge repercussies voor de Russen, van uitsluiting van het Eurovisiesongfestival tot het WK voetbal in Qatar. En nu volgt ook de filmwereld, na de beslissing van grote filmstudio’s als Sony, Warner Bros. en Disney om hun filmreleases in Rusland tijdelijk te stoppen, besloot ook het Filmfestival van Cannes om geen Russische delegaties toe te laten tot het evenement dit jaar.

Het filmfestival van Cannes heeft een standpunt ingenomen over de oorlog in Oekraïne en zal dus als gevolg Russische delegaties en iedereen die banden heeft met het Kremlin weren op zijn 75ste editie in mei.

Officiële verklaring

“Nu de wereld getroffen is door een zware crisis waarin een deel van Europa zich in een staat van oorlog bevindt, wil het Festival de Cannes al zijn steun betuigen aan het volk van Oekraïne en al degenen die zich op het grondgebied bevinden”, luidt de officiële verklaring van de organisatie. “Hoe bescheiden het ook is, wij sluiten ons aan bij degenen die zich verzetten tegen deze onaanvaardbare situatie en de houding van Rusland en zijn leiders aan de kaak stellen.”

“Tenzij de aanvalsoorlog eindigt in omstandigheden die het Oekraïense volk tevreden zullen stellen, is besloten dat we geen officiële Russische delegaties zullen verwelkomen, noch de aanwezigheid zullen accepteren van personen die nog maar zelfs de kleinste banden hebben met de Russische regering”, klinkt het.

Hoewel Russische delegaties dus zullen worden geweigerd, heeft het festival geïmpliceerd dat individuele filmmakers nog steeds welkom kunnen zijn op het festival. Het is echter nog onduidelijk of hun films zullen worden geselecteerd voor de competitie of ergens anders.

Steun protesterende en onschuldige Russen

De organisatie achter het filmfestival van Cannes zei echter wel de moed te prijzen van al diegenen in Rusland die risico’s nemen om te protesteren tegen de agressie en de invasie van Oekraïne. “Onder hen zijn kunstenaars en professionals die nooit zijn gestopt met vechten tegen het huidige regime en nooit geassocieerd zouden worden met deze onduldbare daden en degenen die Oekraïne bombarderen.”

In de afgelopen jaren heeft het Franse festival de schijnwerpers gericht op een nieuwe generatie politiek geëngageerde Russische filmmakers, zoals Kirill Serebrennikov, wiens laatste twee films, Petrov’s Flu en Leto, hebben deelgenomen aan het festival. Serebrennikov, die officieel nog steeds een reisverbod van drie jaar heeft en door de Russische regering beschuldigd werd van fraude, zal dit jaar naar verwachting wel terugkeren naar Cannes met de film Tchaikovsky’s Wife.

Getuigenis Oekraïense filmmaker

De European Film Awards verklaarden vandaag echter om wel absoluut alle Russische films uit te sluiten van deelname. De Oekraïense filmmaker Sergei Loznitsa, die zijn ongenoegen had geuit over een eerdere verklaring van de EFA die hij te mild vond, stuurde een brief naar Variety waarin hij zei dat het nooit zijn bedoeling was geweest om deze boycot van de Russische film uit te lokken.

Loznitsa, die regelmatig in Cannes te zien is, zei dat “veel vrienden en collega’s, Russische filmmakers, hard tegen deze krankzinnige oorlog zijn”. “Als ik vandaag de oproepen hoor om Russische films te verbieden, denk ik aan alle Russiche filmmakers die goede mensen zijn. Zij zijn net als wij het slachtoffer van deze agressie”, zei Loznitsa, die onder meer de films Donbass en Babi Yar Context op zijn naam heeft staan.

Meer
door Redactie
Lees meer...