Gent wil af van massatoerisme: “Het heeft de boel overgenomen”

Gent heeft een toeristenprobleem. De stad wil met een aantal maatregelen af van massatoerisme. Business AM sprak met Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme voor Groen, over de plannen.


Beluister hier het volledige gesprek met Bram Van Braekevelt:


De essentie: Gent wil minder massatoerisme. De stad hoopt met minder dagtoeristen en meer toeristen die langer blijven de stad leefbaar te houden. Er worden nu al maatregelen genomen.

  • Van Braeckevelt: “We willen geen toeristenstad worden maar een stad met toeristen blijven. We moeten een focus durven leggen. We hebben resoluut gekozen voor de toeristen die Gent meerdere dagen willen bezoeken. Omdat onderzoek aantoont dat wat de Gentenaar het meeste stoort aan toerisme, groepen zijn die een paar uur door Gent heen wandelen.”
  • “Er is een golf van toerisme die op de Europese steden afkomt. Daarom vinden we het belangrijk dat we toch een aantal maatregelen kunnen nemen. Bijvoorbeeld het weren van zeecruises en het beperken van riviercruises. Maar ook de bussen die onze stad aandoen uit het centrum houden.”
  • “We vinden het ook belangrijk om goed te kunnen samenwerken met de bovenlokale overheden. Bijvoorbeeld op het vlak van Airbnb’s: om ervoor te zorgen dat zij het spel op een correcte manier spelen en niet illegaal handelen, vragen we dat de Airbnb’s hun adressen kunnen vrijgeven”, vertelt Van Braeckevelt. “Als we een beleid zouden voeren waarbij we blind zijn voor de impact in de toekomst, dan zouden we daar in de toekomst ook spijt van hebben. We hebben het gevoel dat het massatoerisme ook in Gent de boel heeft overgenomen.”
Meer
Lees meer...