Left Right
scrollTop top

Gentse Feesten gaan nu ook officieel niet door, maar “alles op alles om Gentenaars mooie zomer te bezorgen”


Gentse Feesten stad Gent
© Persdienst Stad Gent

Het is nu ook officieel: de Gentse Feesten gaan komende zomer voor het tweede jaar op een rij niet door. In een speciale persmededeling laat Stad Gent weten dat ze zich genoodzaakt ziet die beslissing te nemen omdat het ondenkbaar is dat het coronavirus tegen de zomer voldoende zal bedwongen zijn. Het stadsbestuur mikt wel nog steeds, in de mate van het mogelijke, op een zomer en najaar vol activiteiten.

Dat de Gentse Feesten 2021 niet zullen doorgaan, mag geen verrassing zijn. Het hing al langer in de lucht en het nieuws lekte gisterenavond ook al uit, maar toch was het nog wachten op de officiële bevestiging van Stad Gent. Die kwam er iets na de middag.

Tweede jaar op rij

“Voor het tweede jaar op rij geen Gentse Feesten, dat doet erg pijn aan ons Gents hart. Het was een moeilijke maar noodzakelijke beslissing”, klinkt het bij burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Schepen van Feesten en Evenementen Annelies Storms (Vooruit) treedt hem daarin bij: “Met pijn in het hart moet ik als feestenburgemeester de Gentse Feesten voor de tweede keer op rij annuleren. Een harde en moeilijke beslissing.”

Volgens Stad Gent is het onmogelijk om een groot evenement zoals de Gentse Feesten te organiseren met de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen. Ingrepen zoals begeleide en gecontroleerde publieksstromen, registratie van bezoekers, veilige afstand bewaren, crowdcontrol … passen niet bij een vrij toegankelijk en open stadsfestival.

Knaldrangfonds

Ook de Gentse Feesten verplaatsen naar een latere datum is volgens hen organisatorisch niet haalbaar. “Maar dat betekent niet dat er deze zomer geen activiteiten en evenementen plaatsvinden. We staan met ons knaldrangfonds (een fonds met subsidies voor de financiële ondersteuning van coronaveilige evenementen, red.) klaar om organisatoren financieel en logistiek te ondersteunen. Zodra het kan, gaan we knallen”, klinkt Feestenschepen Storms optimistisch.

“Organisatoren hebben die duidelijkheid nu nodig om alternatieven uit te werken. We gaan hen daarin sterk ondersteunen en alles op alles zetten om de Gentenaars een mooie zomer te bezorgen, binnen wat kan en mag”, besluit burgemeester De Clercq.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…