Het lief van Maisie Williams was niet akkoord met die ene scène en veel kijkers zijn het met hem eens (spoilers!)

Het lief van Maisie Williams was niet akkoord met die ene scène en veel kijkers zijn het met hem eens (spoilers!)

Opgelet: massieve spoilers voor seizoen acht, aflevering drie van ‘Game of Thrones’. Maisie Williams, Arya Stark of No One voor de vrienden, krijgt in de laatste aflevering van ‘Game of Thrones’ de hoofdrol in de chaos. Zij mag de Night King de finale klap toebrengen en wij zagen dat niet bepaald aankomen. Sommige kijkers en ‘Game of Thrones’-fans supporterden voor Jon en vinden Arya’s acties oneerlijk. Zelfs haar eigen lief, zo blijkt.  

Draken, afstammen van een Targaryen, de Three-Eyed Raven zijn: heel cool allemaal, maar de real MVP van Game of Thrones’ veelbesproken derde aflevering was Arya Stark (en Lyanna Mormont, RIP). Na vier jaar trainen bij de Faceless Men in functie van de God of Death maakt zij in drie bewegingen een einde aan de Night King.

Niet iedereen is blij met die move: de gedoodverfde kandidaat voor het doden van de Night King was natuurlijk Jon Snow. Jon is waarschijnlijk The Prince Who Was Promised, maakt een goede kans om op de IJzeren Troon terecht te komen (lees hier onze voorspellingen): dat zou logisch zijn. Maar Game of Thrones doet zijn best om onze verwachtingen onderuit te trekken.

En dus is, logisch, niet iedereen het eens met de keuze van de schrijvers. Zelfs niet de mensen van wie je ’t een beetje zou verwachten. Maisie Williams zelf had de scène niet zien aankomen, maar was buiten zichzelf van enthousiasme, vertelt ze aan Entertainment Weekly.

Arya v. Night King: 1-0

“Ik kwam toe op het werk en iedereen was over aflevering drie aan het praten en de regisseur vroeg me: ‘Heb je het script al gelezen?’ Toen ik zei dat ik het nog niet gelezen had, antwoordde hij ‘Oh, dan kan ik het je niet vertellen”, zegt Williams over de dag van de readthrough. Ze snapte helemaal niet waarom de regisseur niets wilde spoilen.

Dit zijn de 25 belangrijkste doden van Game of Thrones.

“Ik dacht, we zullen met de wights vechten. Misschien sterft de Night King. Wat gebeurt er? En niemand wilde iets zeggen. Dat was echt supergek.” Tijdens de readthrough, op het moment dat Arya de Night King neersteekt met haar dolk uit Valeriaans staal, “brak er luid applaus uit.” Maar Williams zelf was niet volledig overtuigd.

“Het was zo ongelooflijk spannend en opwindend”, zegt ze daarover. “Maar ik dacht onmiddelijk dat iedereen het vreselijk zou vinden. Dat Arya het niet verdient. Het moeilijkste in een serie is dat je een vijand opbouwt die zo onmogelijk is om te verslaan … en dan versla je hem toch. Het moet goed gedaan zijn, anders denken mensen ‘zo erg kan ie toch niet geweest zijn als een meisje van vijftig kilo hem kan kan neersabelen.'”

Moest Jon eigenlijk de Night King verslaan?

Da’s niet helemaal uit de lucht gegrepen: reacties op sociale media doen vermoeden dat niet iedereen begrepen heeft dat Arya eigenlijk al drie seizoenen lang aan het trainen is voor deze exacte opdracht. Ook Benioff en Weiss, de producers en schrijvers, lieten al weten dat ze al drie jaar weten dat Arya de eindbaas zou verslaan.

Hadden jullie ook zo’n problemen met het bekijken van aflevering drie omdat het ZO DONKER was?

Ook voor kijkers zou het een en ander moeten oplossen: waarom zou Arya in vredesnaam zo’n lange training tot sluipmoordenaar volgen als ze niet voorbestemd was om de Night King te doden? Wie is zo getraind in onzichtbaar verschijnen als No One zelf? Juist ja, Arya. Tel daar de woorden van Melisandre bij en je krijgt een set-up die eigenlijk al enkele seizoenen meegaat.

En toch. De liefde voor Jon Snow, de man die notoir weinig weet, is groot. Want zelfs het lief van Williams, die zich meestal op de achtergrond houdt, had een mening. “Maar, eigenlijk moest het Jon zijn, toch?” Je kan ook nooit iets goed doen, zeker?

Gesponsorde artikelen