Meer mensen komen binnenkort in aanmerking voor terugbetaling brillen en hoorapparaten

De federale regering gaat meer geld investeren in de gezondheidszorg. Dat kapitaal zal onder meer ingezet worden voor een betere terugbetaling van brillen en hoorapparaten.

In het nieuws: De gezondheidszorg krijgt extra budgetten van de regering. Dat melden de kranten van Mediahuis.

  • Om te beginnen moeten de extra investeringen zorgen voor een betere terugbetaling van brillen en hoorapparaten.
    • Vanaf het najaar zal iedereen een terugbetaling voor een hoorapparaat vanaf 35 decibel gehoorverlies kunnen krijgen. Vandaag ligt die grens nog op 40 decibel.
    • De grens om te bepalen wanneer iemand in aanmerking komt voor een terugbetaling van de brilglazen wordt verlaagd van 7 naar 6 dioptrie. De regering heeft afgelopen zomer die grens al verlaagd van 7,75 naar 7 dioptrie.
    • “Niets is zo onrechtvaardig als financiële drempels die verhinderen dat mensen de juiste brillenglazen, lenzen of hoorapparaten kunnen kopen”, zegt Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Volksgezondheid.

Extra kapitaal voor geestelijke gezondheidszorg

Details: Vandenbroucke laat weten dat de regering tijdens de begrotingsgesprekken 93 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de geestelijke gezondheidszorg. Dat budget komt bovenop de 330 miljoen euro extra die deze legislatuur al naar de sector gaat.

  • Dat geld zal onder meer gebruikt worden om extra psychologen in te schakelen op plaatsen waar kwetsbare mensen samenkomen, zoals scholen, CLB’s en sociale diensten.
  • “We kunnen met dit budget ook de nieuwe initiatieven voor crisisopvang bij ernstige psychische problemen versterken”, zegt de minister. “Die mensen moeten zowel in ziekenhuizen als daarbuiten opvang kunnen krijgen.”

Meer details: Ook de reguliere gezondheidszorg krijgt extra geld. In totaal gaat het om 168,8 miljoen euro voor artsen, tandartsen, kinesisten en logopedisten.

  • “Dat geld moet toelaten om hen correct te vergoeden zonder dat ze beroep moeten doen op supplementen bovenop de officiële tarieven”, verduidelijkt de minister. “Dat zou voor de patiënt meer tariefzekerheid moeten creëren.”
Meer
Lees meer...